Nicholas Wilkinson (SV): I Innst. 386 S (2016-2017) uttales det i en flertallsmerknad at den foreslåtte grenseendringen for Ås kommune er så omfattende at den ikke bør gjennomføres. Før eventuell endring må kommunestyret og befolkningen høres. Ved konflikt bør saken behandles i Stortinget, fordi den da anses som en tvangsdeling. Statsrådens svar på Senterpartiets spørsmål 20.09 viser at saken likevel skal behandles på departementsnivå.
Kan statsråden redegjøre for hvorfor regjeringen velger å se bort fra stortingsflertallet i saken?
Begrunnelse
Forslaget om grensejustering der viktige deler av Ås kommune kanskje skal flyttes inn i nye Nordre Follo kommune er svært problematisk fordi det undergraver Ås kommune sin evne til å levere gode tjenester til innbyggerne sine. De blir eventuelt en mindre kommune, stikk i strid med intensjonen i regjeringens kommunereform der større enheter skal gi mer "robuste kommuner". I kommunal- og forvaltningskomiteens innstilling til Prop. 96 S om endringer i kommunestrukturen, Innst. 386 S (2016-2017, vises det til en henvendelse til komiteen fra Ås kommune. I henvendelsen refereres følgende kommunestyrevedtak fra 1. febr. 2017:
"Ås kommune fraråder å foreta større grenseendringer. Det ødelegger våre forutsetninger for å forbli en robust kommune og er følgelig i strid med kommunereformens målsettinger."
Komiteens flertall, representantene fra Ap, KrF, Sp og SV, sier i en merknad at eventuell gjennomføring av en så omfattende grenseendring som skissert for Ås kommune, må betraktes som en tvangsdeling, og er et tvangstiltak på linje med tvangssammenslåing mot kommuners egne vedtak. Flertallet mener derfor at slik grensejustering ikke bør gjennomføres. Etter inndelingslovens § 6 er ansvaret for grensejusteringer mellom kommuner lagt til Kongen. § 10 har bestemmelser om utredning, uttalelse fra berørte kommuner og innhenting av innbyggernes syn på forslaget til grenseendring. Flertallsmerknaden i Innst. 386 S mener at fylkesmannens forslag til grenseendring ikke bør gjennomføres. Dersom forslaget likevel følges opp sier flertallet at ved siden av å følge saksbehandlingsreglene gitt i inndelingslova, bør saken behandles i Stortinget dersom det er konflikt mellom de berørte kommuner. Svaret på Heidi Greni sitt spørsmål ligger i Dokument nr. 15:1579 (2016-2017).