Skriftlig spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:83 (2017-2018)
Innlevert: 18.10.2017
Sendt: 19.10.2017
Besvart: 25.10.2017 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Spørsmål

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Mener statsråden at vi i tiden fremover er avhengig av tilstedeværelse av amerikanske soldater for å opprettholde tilstrekkelig beredskap i nord i fredstid?

Begrunnelse

Nordlys har den siste tiden meldt om at det blir diskutert fast stasjonering av amerikanske styrker i Troms, mulig etter samme mal som i Trøndelag. Klassekampen har også omtalt samme forhold. Forsvarssjefen har også i sitt Fagmilitære Råd advart mot at for lave investeringer ville medføre behov for å stasjonere allierte soldater i Norge.
Norsk basepolitikk har over lang tid vært klar, det skal ikke være fast stasjonering av fremmede styrker i Norge i fredstid. Denne politikken har vært med på å skape avspenning i nærområdene til Norge.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Gjennom langtidsplanen for Forsvaret har regjeringen styrket vår forsvarsevne betydelig, særlig i nord. I dagens sikkerhetspolitiske situasjon vurderes Forsvarets evne til å ivareta sine løpende fredstidoppgaver som god, uavhengig av alliert øvings- og treningsaktivitet.
Norsk basepolitikk ligger fast. Dersom Norge skulle komme til å stå overfor krise eller krig, har det vært tydelig siden NATO ble opprettet i 1949 at alliert forsterkning vil kunne være avgjørende for vår evne til å forsvare landet. Medlemskapet i NATO har siden 1949 vært en bærebjelke i norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk.
Alliert øving og trening bidrar til kunnskap blant våre allierte om å operere under krevende klimatiske og topografiske forhold i Norge. Gjennom langtidsplanen for Forsvaret sluttet Stortinget seg til at det skal legges til rette for økt alliert øving og trening i Norge. Det legges nå i større grad opp til at alliert øving og trening skal foregå integrert med norske styrker, og i områder der norske styrker holder til. Dette vil gi økt operativt utbytte for begge parter, og vil være av stor verdi dersom Norge skulle få behov for alliert forsterkning.
Vi har lang og god erfaring med alliert øving og trening i Norge. Det gjelder særlig britiske, amerikanske, nederlandske, tyske og franske styrker. Alliert samtrening i Norge er et konkret og praktisk eksempel på den gjensidige og solidariske allianseforpliktelsen i NATO.
Den amerikanske rotasjonsbaserte øvingen og treningen i Norge er en del av dette bildet, og alliert øving og trening i Norge er del av de lange linjer i norsk forsvars- og sikkerhetspolitikk.