Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:92 (2017-2018)
Innlevert: 19.10.2017
Sendt: 20.10.2017
Besvart: 30.10.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Hva vil helseministeren gjøre for å finne årsaken til de store variasjonene i behandlingstilbudet for pasienter med kols, og hvordan vil han sikre likeverdige helsetjenester til alle kolspasienter?

Begrunnelse

I Dagbladet 19. oktober kan vi lese om store variasjoner i behandlingstilbudet for pasienter med kols (kronisk obstruktiv lungesykdom). Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering lanserer et nasjonalt helseatlas som viser at det er geografiske forskjeller i helsetilbudet til personer med kols. Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering har blant annet funnet at det er store variasjoner i bruk av Spirometri (måling av lungefunksjon). I opptaksområdet til sykehuset i Vestfold fikk over dobbelt så stor andel kolspasienter målt lungefunksjonen hos fastlegen, i forhold til pasienter i opptaksområdet til sykehuset i Finnmark. Dette strider med prinsippet om likeverdige tjenester.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Kols er en vanlig tilstand. Det antas at minst 200 000 personer i Norge har kols. Kols er den tredje hyppigste dødsårsak i Norge, og utgjør en stor andel av pasienter som akuttinnlegges på sykehus. Det er derfor viktig å få vite om kolspasienter får likeverdig og god behandling i ulike deler av landet.
Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering (SKDE) publiserte 19. oktober "Helseatlas kols". Atlaset viser geografisk variasjon i bruk av helsetjenester ved kols som i noen grad kan forklares ved forskjeller i sykelighet, dvs. at denne variasjonen kan betegnes som berettiget. Men når det gjelder utredning og behandling av kols, viser atlaset flere eksempler på uberettiget variasjon, dvs. variasjon som ikke kan forklares ut fra forskjeller i sykelighet.
Norge kommer relativt dårlig ut i OECD-sammenheng når det gjelder registrert dødelighet av lungebetennelse og kols. Antall innleggelser som skyldes kols er også noe høyere i Norge enn i land vi liker å sammenligne oss med. SKDEs helseatlas om kols er derfor et viktig dokument som sier noe om hvor utfordringene ligger.
Helseatlasene som beskriver geografiske variasjoner i tjenestetilbudet er viktige verktøy i arbeidet med å skape mer likeverdig behandling. Det er viktig at helseforetakene, fagmiljøene, kommuner og fastleger gjennomgår funnene i "Helseatlas kols" og bruker disse aktivt for å forbedre tilbudet. I oppdragsdokumentet 2017 har jeg stilt krav om at de regionale helseforetakene bruker kunnskap om uberettiget variasjon i sin styringsmessige oppfølging av helseforetakene, herunder følger opp eksempler på uberettiget variasjon i forbruk av helsetjenester som er avdekket gjennom helseatlas.