Lars Haltbrekken (SV): Hvor mange hule eiker finnes i Norge, og hvordan mener statsråden at skogbruket har sikret hule eiker gjennom MiS, og kunne forskrift om hule eiker som utvalgt naturtype gitt en bedre beskyttelse for hule eiker i produktiv skog?
Begrunnelse
Det er svært viktig å ta vare på de gamle eiketrærne våre, med tilhørende rikt og unikt insektmangfold. Langt mer må gjøres for å stanse insektdøden - og sikre at vi har småkrypene og deres økosystemtjenester med oss inn i framtiden. Forskrift om hule eiker som Utvalgt naturtype gjelder ikke i produktiv skog, presumptivt fordi skogbruket skal dekke dette hensynet gjennom egne virkemidler (dvs. miljøreg. i skog MiS).
I forskriften har det manglet en definisjon på hva som skal tolkes som produktiv skog. I mars 2017 gikk det et brev fra Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet med forslag om å inkludere en randsone ytterst i produktiv skog, på 20 små meter, i forskriften. Denne er tydeligvis nå vedtatt i KLD, siden statsråd Vidar Helgesen trekker fram dette som et tiltak som en respons på den tyske innsektsstudien som vakte oppsikt denne uken.
NMBU og NINA jobber med å analysere data fra nasjonal eikeovervåking. Disse dataene viser at de fleste hule eiker i Norge står i produktiv skog, og kun en begrenset andel av disse innenfor en slik kantsone. Vedtaket som nå er gjort vil først og fremst fungere som en avklaring av hvilket regelverk som gjelder. Med mindre statsråden mener at skogbruket hittil ikke har sikret hule eiker gjennom MiS, vil vedtaket ikke gi noen reell endring for hverken eiker eller insekter.