Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:113 (2017-2018)
Innlevert: 24.10.2017
Sendt: 25.10.2017
Besvart: 01.11.2017 av klima- og miljøminister Vidar Helgesen

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Hvor mange hule eiker finnes i Norge, og hvordan mener statsråden at skogbruket har sikret hule eiker gjennom MiS, og kunne forskrift om hule eiker som utvalgt naturtype gitt en bedre beskyttelse for hule eiker i produktiv skog?

Begrunnelse

Det er svært viktig å ta vare på de gamle eiketrærne våre, med tilhørende rikt og unikt insektmangfold. Langt mer må gjøres for å stanse insektdøden - og sikre at vi har småkrypene og deres økosystemtjenester med oss inn i framtiden. Forskrift om hule eiker som Utvalgt naturtype gjelder ikke i produktiv skog, presumptivt fordi skogbruket skal dekke dette hensynet gjennom egne virkemidler (dvs. miljøreg. i skog MiS).
I forskriften har det manglet en definisjon på hva som skal tolkes som produktiv skog. I mars 2017 gikk det et brev fra Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet med forslag om å inkludere en randsone ytterst i produktiv skog, på 20 små meter, i forskriften. Denne er tydeligvis nå vedtatt i KLD, siden statsråd Vidar Helgesen trekker fram dette som et tiltak som en respons på den tyske innsektsstudien som vakte oppsikt denne uken.
NMBU og NINA jobber med å analysere data fra nasjonal eikeovervåking. Disse dataene viser at de fleste hule eiker i Norge står i produktiv skog, og kun en begrenset andel av disse innenfor en slik kantsone. Vedtaket som nå er gjort vil først og fremst fungere som en avklaring av hvilket regelverk som gjelder. Med mindre statsråden mener at skogbruket hittil ikke har sikret hule eiker gjennom MiS, vil vedtaket ikke gi noen reell endring for hverken eiker eller insekter.

Vidar Helgesen (H)

Svar

Vidar Helgesen: Antall hule eiker

Det er vanskelig å angi antall hule eiker i Norge da det er tatt i bruk ulike metoder og definisjoner for slike trær i kartleggings- og registreringssystemer. Hule eiker er i forskrift om utvalgte naturtyper etter naturmangfoldloven definert som eiketrær som har en omkrets på minst 200 cm, eller en omkrets på minst 95 cm dersom treet har synlige hulheter. Forskriften sier videre at hule eiker i produktiv skog ikke er omfattet av den utvalgte naturtypen. Eiker i områder vernet etter naturmangfoldloven kap. V om områdevern er heller ikke omfattet av ordningen utvalgte naturtyper.
I forvaltningen av hule eiker som utvalgt naturtype, blir det tatt utgangspunkt i registrerte forekomster i Naturbase som gir kartfestet informasjon om blant annet naturtyper. Det er per i dag registrert ca. 11.000 forekomster av den utvalgte naturtypen hule eiker. Eldre registreringer omfatter ofte grupper av trær, slik at antallet trær som omfattes av registreringen er høyere enn antall forekomster. Det er videre registrert ca. 800 forekomster av gamle, hule eiker i Naturbase som ikke er utvalgt naturtype. Dette kan skyldes at de ikke oppfyller kravene til omkrets eller at de ligger i verneområder.
Av forekomstene som er registrert som utvalgt naturtype hule eiker i Naturbase har Landbruksdirektoratet utført analyser som viser at ca. 4.200 forekomster ligger i områder som i ressurskart er betegnet som produktiv skog. Ca. 3.200 av disse ligger i kantsonen, det vil si mindre enn 20 meter inn i skogen. Forekomster kan bestå av flere trær og tallet på individuelle trær vil følgelig være høyere. Det gjenstår en del arbeid med å få kartlagt og registrert alle forekomster av eiketrær som oppfyller kravene i forskriften og tallene for eiketrær vil øke over tid. Jeg viser til at det totale tallet fortsatt er usikkert, men miljøforvaltningen har iverksatt en rekke tiltak for å forbedre kunnskapen både gjennom forskning, kartlegging og registrering av hule eiker.
Som ledd i dette har Miljødirektoratet gitt Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i oppdrag å gjennomføre nasjonal overvåking av hule eiker. Estimater basert på tall fra eikeovervåkingen viser at det kan være langt flere individuelle hule eiker enn antall registrerte forekomster og hvor hoveddelen ligger i skog. Det er publisert en rekke rapporter om dette temaet som vil kunne brukes i det videre arbeidet med kartlegging, registrering og virkemiddelutvikling.

Beskyttelse av hule eiker

Naturmangfoldloven gir mulighet for å gi enkelte naturtyper ekstra beskyttelse som utvalgte naturtyper. Når en naturtype er utvalgt etter naturmangfoldloven, betyr det at det skal tas særskilt hensyn til naturtypen når det foretas aktiviteter og offentlige beslutninger som kan påvirke tilstanden eller utbredelsen av denne typen natur. Bestemmelsene om utvalgte naturtyper legger vekt på bærekraftig bruk, og er ikke vern. Det er også en skjerpet aktsomhetsplikt for alle, for handlinger som kan skade forekomster av utvalgte naturtyper, og i noen tilfeller inntrer meldeplikt.
Det er flere trusler mot hule eiker der utbygging og omdisponering av areal til andre formål er blant de mest utfordrende. Kommunene har en viktig rolle i å ta vare på de utvalgte naturtypene, blant annet når de lager regulerings- og kommuneplaner etter plan- og bygningsloven. Kommunene skal ha oppdatert oversikt over utvalgte naturtyper og hvor de befinner seg. Alle vedtak som berører de utvalgte naturtypene skal registreres i Miljøvedtaksregisteret.
Da det ble besluttet å gjøre hule eiker til en utvalgt naturtype etter naturmangfoldloven besluttet man samtidig at denne ordningen ikke skulle omfatte "produktiv skog" der de gjeldende virkemidlene skogsertifisering og forskrift om bærekraftig skogbruk allerede fungerte tilfredsstillende som beskyttelse av hule eiker. Ved denne beslutningen skjedde det altså en avgrensning mellom på den ene siden jordbrukslandskapet og på den andre siden "produktiv skog".
Skogbrukets miljøstandard er et viktig grunnlag for skogsertifisering i Norge, og innebærer blant annet at hule eiker blir bevart som livsløpstrær. I forbindelse med skogbruksplanleggingen kartlegges hule løvtrær, herunder hule eiker. Etter skogbrukets miljøstandard skal disse ikke hogges. Dersom skogeierne ikke ivaretar sertifikatbestemmelsene vil de kunne risikere å miste sertifikatet og dermed anledningen til å selge sitt tømmer. Dette gjør sertifiseringsordningen til et effektivt virkemiddel.
Det følger videre av § 5 i forskrift om bærekraftig skogbruk at nøkkelbiotoper og livsmiljøer skal tas vare på i tråd med skogbrukets miljøstandard. Selv om standarden er et resultat av et frivillig samarbeid følger det like fullt direkte av forskriften at standarden skal følges.
Registrerte livsmiljøer er allment tilgjengelig gjennom innsynsløsningen Kilden/Skogportalen ved NIBIO. Hule eiker i produktiv skog er altså godt ivaretatt gjennom MiS-registrering og skogbrukets miljøstandarder. I tillegg finnes det tilskuddsordninger både for å ta vare på hule eiker som utvalgte naturtyper, og hule eiker i produktiv skog gjennom ordningen for Nærings- og miljøtiltak i skogbruket (NMSK). Jeg mener derfor at det ikke er behov for å la disse eikene inngå i ordningen med utvalgte naturtyper. Ordningen for utvalgte naturtyper skal sikre slike trær i områdene utenfor der det ikke er andre bestemmelser som ivaretar dem.
Med dagens kartløsninger har det imidlertid vist seg at arealkategorien "produktiv skog" også kan opptre på åkerholmer i kulturlandskapet og i kantsoner mot kulturlandskapet – begge deler arealkategorier der det normalt ikke drives skogbruk, og dermed heller ikke gjennomføres Miljøregistreringer i skog (MiS-registreringer). Dette har ført til at hule eiker i slike områder har havner mellom beskyttelsen som utvalgt naturtype og beskyttelsen i skogbrukets miljøhensyn. Det var på denne bakgrunn at Klima- og miljødepartementet og Landbruks- og matdepartementet nylig avklarte at hule eiker i områder mellom kulturlandskap og produktiv skog nå skal beskyttes gjennom ordningen for utvalgte naturtyper.
Regjeringen holder fram med videreutvikling av virkemidler for å øke kunnskapen om antall hule eiker og videreutvikle virkemidler for ta vare på slike trær.