Skriftlig spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:117 (2017-2018)
Innlevert: 25.10.2017
Sendt: 26.10.2017
Besvart: 03.11.2017 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): Kan forsvarsministeren bekrefte at det planlegges rotasjonsbasert trening i indre Troms, og avklare om dette betyr at flere enn de 330 amerikanske soldatene som i dag er på Værnes skal delta i slik trening?

Begrunnelse

I Klassekampen 25. oktober er forsvarssjefen sitert på at «det er planlagt rotasjonsbasert trening» i indre Troms. Regjeringen har til nå ikke ville bekrefte dette.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 25. oktober 2017 med spørsmål fra stortings-representant Audun Lysbakken om rotasjonsbasert øving og trening i Indre Troms.
Alliert øving og trening bidrar til kunnskap hos våre allierte om å operere under krevende klimatiske og topografiske forhold i Norge. Gjennom den nye langtidsplanen for Forsvaret legges det større vekt på at den allierte øvings- og treningsaktiviteten skal foregå integrert med norske styrker, i områder der de norske styrkene holder til. Stortinget sluttet seg til dette. Dermed vil nærværet av allierte øke blant annet på Setermoen, Heggelia, Rena og andre steder hvor norske styrker er lokalisert. Dette vil gi økt operativt utbytte for både norske og allierte, det være seg britiske, amerikanske, tyske, franske, nederlandske eller andre allierte styrker. Det vil være av stor verdi dersom Norge skulle få behov for alliert forsterkning.
I begrunnelsen for spørsmålet henviser representanten Lysbakken til at Forsvarssjefen er sitert i Klassekampen 25. oktober på at ««det er planlagt rotasjonsbasert trening» i Indre Troms.» Det er ikke i samsvar med det Forsvarssjefen faktisk uttalte i sin kommentar til NTB 18. oktober:

«Den rotasjonsbaserte styrken fra det amerikanske marinekorpset er en del av satsningen på alliert trening og øving, og avdelingen vil som i fjor kunne trene med norske styrker i Troms. Men, det er viktig å presisere at det ikke foreligger noen planer for en endring av innretningen, eller utvidelse, av rotasjonsordningen på Værnes.
Viktigheten av alliert trening fremheves i langtidsplanen som peker på at treningen i større grad skal gjennomføres integrert med nasjonal øving og trening.
Det gjøres nå et arbeid for tilrettelegging av alliert trening i Troms, knyttet til den vedtatte nedleggelsen av treningssenteret på Åsegarden. Trening i Troms er aktuelt for blant annet amerikanske, britiske og nederlandske styrker.»

Den amerikanske rotasjonsbaserte øvingen og treningen i Norge med Værnes som utgangspunkt fungerer godt, og er besluttet videreført ut 2018. De om lag 330 soldatene fra det amerikanske marinekorpset øver og trener også sammen med norske og andre allierte styrker i Norge. Det innebærer blant annet også periodevis trenings- og øvingsaktiviteter i Indre Troms, som en oppfølging av langtidsplanens vedtatte endrede innretning for alliert øving og trening i Norge.
Alliert og amerikansk øving og trening i Norge dreier seg om mer enn de om lag 330 amerikanske marinesoldatene i rotasjonsordningen, og interessen hos våre allierte for øving og trening i Norge er økende. Det kan derfor ikke utelukkes at amerikanske styrker, ut over det antall amerikanske soldatene som i dag er plassert på Værnes, vil gjennomføre øving og trening i Indre Troms i kortere eller lengre perioder. Den aktiviteten vil være en del av det større bildet innen alliert øving og trening i Norge, og ikke som en del av rotasjonsordningen for de amerikanske marinesoldatene på Værnes.
Dersom det skulle bli aktuelt å videreføre ordningen med amerikansk rotasjonsbasert øving og trening ut over 2018, eller endre innretningen på den, vil en eventuell beslutning bli fattet av regjeringen og Stortinget vil bli informert på vanlig måte.