Skriftlig spørsmål fra Elise Waagen (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:237 (2017-2018)
Innlevert: 13.11.2017
Sendt: 13.11.2017
Besvart: 24.11.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Elise Waagen (A)

Spørsmål

Elise Waagen (A): Mener statsråden at tiden nå er moden for å ta styring og når kan vi forvente en avklaring for ELTE-studentene som lever i uvisshet om muligheten for å praktisere i Norge?

Begrunnelse

Etter lengre tid med venting er det fortsatt ingen avklaring for ELTE-studentene som tar psykologutdanning i Ungarn. Studentene har satset tid og penger i god tro om at utdanningen skulle medføre mulighet for å praktisere i Norge.
Etter at Helsedirektoratet endret praksis for godkjenning har saken vært tatt opp i Stortinget ved flere anledninger.
I Dagbladet 25. oktober kan vi lese at 16 personer får en avklaring. Det er gledelig at det har kommet på plass en løsning for en liten andel av gruppen som er berørt.
Avklaringen har tatt lang tid og det er blitt stilt spørsmålstegn ved hvorfor det er mer krevende å finne en løsning for de resterende nærmere 200 studentene, som av mange ses på som å ha likt utgangspunkt som de 16 som nå har fått en avklaring.
Videre kan vi lese i Dagbladet 7. november at Helsedirektoratet har leid inn PR-byrå til å utvikle kommunikasjonsstrategi om godkjenning av utdanningen til norske studenter i utlandet herunder psykologutdanningen i Ungarn. Rettmessig er det reist kritikk ved bruk av skattebetalernes penger som har gått til pr-byrå fremfor en løsning for de berørte studentene.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Jeg er enig med stortingsrepresentanten i at det er viktig å få på plass en mer avklart situasjon for studentene med psykologiutdanning fra ELTE-universitetet i Ungarn.
Helsedirektoratet endret godkjenningspraksisen overfor søkere med masterutdanning i psykologi fra ELTE-universitetet i Ungarn i 2016. Konsekvensen av praksisendringen var at søknader om lisens og autorisasjon som norsk psykolog ble avslått. Bakgrunnen for praksisendringen var at direktoratet fikk nye opplysninger fra ungarske myndigheter som tilsa at den aktuelle utdanningen fra ELTE ikke gir rett til godkjenning som psykolog i Norge etter EU-reglene. Direktoratet innhentet deretter nye faglige råd fra de fire universitetene som utdanner psykologer i Norge for å vurdere om søkerne oppfylte kravet til nødvendig kyndighet etter helsepersonelloven. Konklusjonen til de faglige rådene er at masterutdanningen fra Ungarn ikke gir de nødvendige kvalifikasjonene som trengs for å jobbe som psykolog i Norge.
Som nevnt i tidligere svar til stortingsrepresentanten, har Helse- og omsorgsdepartementet bedt Helsedirektoratet om å vurdere om det er mulig å få på plass ordninger for ELTE-utdannede som har blitt berørt av direktoratets praksisendring. Direktoratet har frist tentativt 1. desember 2017 på å levere vurderinger.
Jeg har også, som stortingsrepresentanten viser til, sammen med Kunnskapsminister Asheim, uttalt at det må komme på plass et opplegg for de ca. 16 ELTE-utdannede som allerede har fått lisens i Norge. Dette opplegget skal gjøre det mulig for disse å kvalifisere til autorisasjon.
Jeg gjør oppmerksom på at når direktoratet gir avslag på klager på autorisasjons- eller lisenssøknader, blir sakene automatisk oversendt Helseklage for behandling i Statens Helsepersonellnemd. Det er også tilfelle for disse sakene som nå ligger til behandling i nemnda. Hva som blir utfallet av klageinstansens vurdering og behandling, er foreløpig ukjent. I tillegg til dette har flere av de ELTE-utdannede klaget saken inn til EFTAs overvåkningsorgan ESA. Norske myndigheter har i den forbindelse vært i dialog med ESA. ESA har foreløpig ikke tatt stilling til om de vil åpne en formell sak mot norske myndigheter.
Representanten viser avslutningsvis til en sak i Dagbladet 7. november i år hvor det framgår at direktoratet har benyttet seg av et konsulentselskap. Bruken av konsulentselskapet skal ha skjedd i en avgrenset tidsperiode hvor de så behov for å hente inn noe ekstern bistand.
Det understrekes at det er den videre behandlingen i nemda og eventuelt ESA som vil avgjøre om direktoratet har håndtert disse søknadene på riktig måte. Selv om departementet har bedt direktoratet å vurdere om det kan være mulig å etablere løsninger for ELTE-utdannede, innebærer ikke dette noen forskuttering av prosessene i nemda eller ESA.