Skriftlig spørsmål fra Åsunn Lyngedal (A) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:324 (2017-2018)
Innlevert: 21.11.2017
Sendt: 22.11.2017
Besvart: 27.11.2017 av olje- og energiminister Terje Søviknes

Åsunn Lyngedal (A)

Spørsmål

Åsunn Lyngedal (A): Vil statsråden sørge for at Skjomenvassdragene gis en minstevannføring som gjenoppretter biologisk mangfold herunder laks og sjøørretbestanden?

Begrunnelse

Nye konsesjoner om utbygging av vannkraft sørger for at vassdragene våre kan opprettholde en minstevannsføring som sikrer naturlandskap og biologisk mangfold. Før Statkraft bygde ut Skjomenanleggene i 1969 hadde Skjomen vassdraget noen av de beste lakseelvene i Nord Norge. Etter 50 års drift av et kraftanlegg som produserer 1 TWH hvert år, er det minimalt med laks i elva. Konsesjonen som ble gitt for 48 år siden sikret nemlig ikke en minstevannsføring og derfor er det ikke nok vann i elva til at yngelen overlever. Den fryser til is sammen med det minimum av vann som er i elva.
Når vi nærmer oss 50 år for konsesjonen har vi en historisk sjanse til å revidere vilkårene. Revisjonssaken gjelder vilkårene for følgende konsesjon: Kgl. res. av 01-08-1969: Statsregulering av Skjomenvassdragene m.v.
Statkraft Energi AS har utarbeidet et revisjonsdokument som har vært ute på høring. Revisjonsdokumentet og høringsuttalelsene er nå til behandling hos OED. Både Narvik kommune og Nordland fylkeskommune har i sine innspill til konsesjonsendringen bedt om at staten fastsetter krav om minstevannsføring.
Hovedformålet med revisjon av konsesjonsvilkår er å bedre miljøtilstanden i regulerte vassdrag. Dette gjøres ved å gi nye vilkår for å rette opp miljøskader og ulemper som har oppstått som følge av reguleringen. Manøvreringsreglementet, dvs. bestemmelser om fylling og tapping (manøvrering) av reguleringsmagasiner er en del av konsesjonsvilkårene og er til revisjon.
Skjomenvassdraget har sterkt redusert vannføring uten pålegg om minstevannføring ved framføringen av vann til Sør-Skjomen kraftverk. Dette har fått svært store konsekvenser for bestander av laks og etter hvert også sjøørret. Reguleringen har også medført reduksjon av biologisk mangfold i nærsonen til vassdraget. Det har vært et konstruktivt og betydelig lokalt engasjement fra blant andre Skjomen bygdelag, Naturvernforbundet i Narvik og Narvik og omegn Jeger og Fiskeforening.
Narvik kommune ønsker en minstevannføring i vassdraget som vil ivareta økosystemet i og ved elva i tråd med føringer som ligger i vannforskriften.
Nordland Fylke har i sin uttalelse anbefalt at det slippes mer vann på anadrom strekning for å hensynta laksens og sjøørretens behov på en god måte. De understreker viktigheten av å se på hvordan
kombinasjoner av habitattiltak og noe økt vannslipp kan bedre forholdene i vassdraget, uten vesentlig reduksjon i kraftproduksjonen. NVE bes vurdere hvor mye vannføring som må på plass for å ivareta og hindre ytterlig forringelse av naturverdier og biologisk mangfold i vassdraget.
Det bes om at Skjomenvassdragene gis moderne reguleringsbestemmelser som gjør at vassdragene kan få tilbake noe av sitt opprinnelige preg og funksjoner for innbyggerne i regionen i tillegg til fortsatt å levere viktig fornybar energi til forbrukere og næringsliv i Norge.

Terje Søviknes (FrP)

Svar

Terje Søviknes: Som det fremgår av begrunnelsen for spørsmålet fra representanten Lyngedal, har Statkraft Energi AS utarbeidet revisjonsdokument for Skjomenreguleringen, som bl.a. beskriver reguleringene og virkningene av disse.
Revisjonssaken har ennå ikke kommet til behandling i Olje- og energidepartementet. Revisjonsdokumentet har vært ute på høring, og NVE venter nå på endelig høringsinnspill fra bl.a. Narvik kommune. NVE opplyser at det planlegges sluttbefaring i 2018.
NVE avgir deretter innstilling til Olje- og energidepartementet om revisjonssaken for Skjomenreguleringen. Etter at saken er ferdigbehandlet i departementet, fastsettes vilkårene for revisjon av denne reguleringen ved kongelig resolusjon.
Ettersom saken ennå ikke har kommet til behandling i departementet, kan jeg heller ikke gå inn på spørsmålet om de vilkår som skal fastsettes av hensyn til natur og miljø.