Skriftlig spørsmål fra Sandra Borch (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:353 (2017-2018)
Innlevert: 23.11.2017
Sendt: 24.11.2017
Rette vedkommende: Næringsministeren
Besvart: 01.12.2017 av næringsminister Monica Mæland

Sandra Borch (Sp)

Spørsmål

Sandra Borch (Sp): Vil statsråden vurdere å innføre sertifisering av guider?

Begrunnelse

Tidligere i høst kom nyheten om at Biaton etablerer seg i Norge, en ny app- og delingsplattform som er under utvikling, med støtte fra Innovasjon Norge. Tjenesten skal være et møtested for salg og kjøp av guidete frilufts tjenester innen topptur, klatring, jakt og fiske. Litt som Uber og Airbnb, men for natur- og fjellguider, på deltid eller heltid.
I motsetning til i Alpene er det fritt frem i Norge for å tilby guidete turer i fjellet og for alle typer friluftsaktiviteter.
Norske Tindevegleder (NORDTIND) har uttrykt stor bekymring for at Biaton etableres i Norge, ikke for konkurransekraften men for både sikkerhet og faglig kompetanse.
Både fra myndighetene og reiselivsnæringen sin side forventes økte krav til kvalitet, sikkerhet og verdimessig forankring blant tur-guider i takt med at næringen vokser.
Reduksjon av antall ulykker i forbindelse med turisme står sentralt. Utover Nortind driver Universitetet i Tromsø med spesifikk guideutdanning for naturguider. Norsk naturguideforbund ble opprettet i fjor sommer, som blant annet jobber med å utvikle felles bransjestandarder av naturguide.
Nortind har utrykt at de ønsker en sertifisering av guider. Norge har en kraftig vekst i turistnæringen hvor naturopplevelser og friluftsliv er viktig for mange av turistene.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Turister etterspør i økende grad reiselivstilbud basert på aktiviteter de kan delta i. Guider kan gjøre reiselivsaktivitetene tilgjengelige for flere og bidra til best mulig opplevelse i den tiden turisten har tilgjengelig. Det ligger et stort potensial i å kunne tilby turistene unike opplevelser.
Gode guider bidrar positivt til turisters opplevelse av Norge som reisemål. Guidetjenester kan på overordnet nivå deles inn i to kategorier; guidetjenester som i hovedsak omfatter formidling av kultur og historie, og guidetjenester med hovedformål å bidra til kundenes sikkerhet ved aktiviteter i norsk natur. Det er en forskjell på hvilken kunnskap og kompetanse de to kategoriene guider trenger for å tilby gode tjenester.
Regjeringen la 17. mars 2017 frem en melding til Stortinget om politikk for utvikling av reiselivsnæringen. Regjeringen foreslo i den forbindelse ikke en ny sertifiseringsordning knyttet til guidetjenester. Vi oppfattet ikke dette som prioritert fra reiselivet i forbindelse med meldingsarbeidet.