Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:397 (2017-2018)
Innlevert: 29.11.2017
Sendt: 29.11.2017
Rette vedkommende: Kommunal- og moderniseringsministeren
Besvart: 07.12.2017 av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Det er kommet frem at det er over 140 overgrepssaker i Tysfjord kommune knyttet til VGs avsløringer i reportasje juni 2016. Det er et særdeles stort omfang, over en lang tidsperiode. Mange av ofrene har, eller bør ha vært, i kontakt med offentlige instanser, men det måtte likevel en mediereportasje for at sakene ble avslørt.
Vil statsråden undersøke om det foreligger brudd på avvergingsplikten fra offentlige instanser i Tysfjord og hvilken oppfølging vil gis eventuelle påviste brudd?

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Overgrepssakene i Tysfjord er alvorlige. Det er særlig bekymringsfullt at det er et stort antall overgrep, at overgrepene har skjedd over en lang periode, og at de i liten grad er fanget opp av offentlige instanser.
Alle som arbeider i offentlige instanser og tjenester, samt for organisasjoner og private som utfører arbeid eller tjeneste for stat, fylkeskommune eller kommune, har en lovpålagt opplysningsplikt til barnevernet. Når barneverntjenesten mottar en melding, plikter den å vurdere bekymringsmeldingen og eventuelt følge opp med videre undersøkelser.
Fylkesmannen i Nordland opprettet i november 2016 tilsynssak med Tysfjord kommune på bakgrunn av oppslag i mediene og politiets etterforskning. Tilsynet undersøkte om ansatte i barnehage, skole og helsetjeneste hadde tilstrekkelig kunnskap om meldeplikten til barnevernet, og om barneverntjenesten håndterte bekymringsmeldinger på en forsvarlig måte. Tilsynsrapporten viste at ordningen med bekymringsmeldinger var kjent i de kommunale tjenestene, og at barneverntjenesten håndterer bekymringsmeldinger på en forsvarlig måte. Rapporten viste manglende risikovurderinger hos kommunen som skoleeier og kommunen som barnehagemyndighet. Skoleeier fikk pålegg om å sørge for et forsvarlig system for å vurdere og følge opp kravene til skolenes meldeplikt. Barnehagemyndigheten fikk pålegg om å påse regelverksetterlevelse på barnehagenivå ved å sørge for å ha tilstrekkelig kunnskap om hvordan barnehagene oppfyller meldeplikten, og bruke denne kunnskapen til å gjøre risikovurderinger for lovbrudd på barnehagenivå. For å påse regelverksetterlevelse, ble kommunen i tillegg pålagt å vurdere behovet for veiledning og tilsyn med barnehagene, og gjennomføre slik aktivitet i tråd med sine risikovurderinger. Fylkesmannen påpeker videre at kommunens ledelse har ansvar for å tilrettelegge for gode samarbeidsformer, sette av tilstrekkelige ressurser og få til effektive samarbeidslinjer. Fylkesmannen finner manglende forankring i kommunens styringssystemer.
I juni 2017 inviterte jeg Tysfjord kommune, Hamarøy kommune, Fylkesmannen i Nordland, Nordland politidistrikt, Sametinget og en rekke andre relevante myndigheter og kompetansemiljøer til et møte om situasjonen i Tysfjord. Målet med møtet var å få innspill til hvilke tiltak som burde settes i verk for å følge opp ofrene og lokalsamfunnet, og legge en langsiktig strategi for en positiv utvikling.
På bakgrunn av innspillene som ble gitt i møtet, ble det laget en omfattende oppfølgingsplan som Fylkesmannen i Nordland har fått i oppdrag å koordinere. Oppfølgingsplanen omfatter både tiltak som skal ivareta lokalsamfunnet i nåsituasjonen, og langsiktige, forebyggende tiltak som skal forhindre nye overgrep.
Et av prosjektene tilknyttet oppfølgingsplanen har som mål å sikre at alle som arbeider med barn og unge skal ha kunnskap om og kjenne til tegn på at barn og unge blir utsatt for seksuelle overgrep, eller andre former for mishandling eller alvorlig omsorgssvikt. Oppfølgingsplanen omfatter også et prosjekt med hovedmål å sikre et trygt oppvekstmiljø, gjennom å styrke det gjensidige tillitsforholdet mellom den samiske befolkningen og offentlige myndigheter.
Kommunal- og moderniseringsdepartementet har bevilget tilskuddsmidler til Tysfjord kommune, slik at kommunen kan være rustet til å gjennomføre prosjektene i oppfølgingsplanen, i samarbeid med andre involverte myndigheter, kompetansemiljøer og organisasjoner. Departementet oppdateres også med jevne mellomrom om fremdriften i prosjektet.