Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:494 (2017-2018)
Innlevert: 08.12.2017
Sendt: 11.12.2017
Besvart: 18.12.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Hvordan vil statsråden sikre at turnusleger i kommunene får den veiledningen de trenger?

Begrunnelse

Dagens Medisin har på sin nettside 7. desember 2017 en sak, der de viser til en undersøkelse Legeforeningen nylig har gjennomført blant 330 turnusleger (nå LIS1). I undersøkelsen oppgir 39 % av turnuslegene at de i perioder har jobbet uten veiledning på legekontoret og sykehjemmet. 20 % har ikke fast veiledning overhodet. Legeforeningen gjennomførte en tilsvarende undersøkelse i 2015, og det ser ikke ut til å ha skjedd noen vesentlig forbedring av tallene siden den gang. Mangelfull veiledning av turnusleger kan både medføre en større belastning for vedkommende turnuslege, men i tillegg kan det også svekke kvaliteten på pasientbehandlingen. Dersom man som turnuslege i kommunene opplever å få mangelfull oppfølging, vil dette også kunne påvirke rekrutteringen til yrket som fastlege senere.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Tilstrekkelig veiledning er en forutsetning for at turnusleger og LiS1-leger får den nødvendige erfaringen og kompetansen som de behøver i sitt videre yrkesliv og spesialiseringsløp. Derfor har vi også sørget for at ansvaret for veiledning av disse legene framgår klart av regelverket. Det er kommunene som har ansvaret for å sikre at turnusleger og LiS 1-leger får nødvendig veiledning og supervisjon mens de er tilsatt i kommunene.
Turnusstillingene har fra høsten 2017 blitt erstattet av LiS 1-stillinger, og er nå første del av legenes spesialistutdanning. I en overgangsperiode vil det være både turnusstillinger og LiS 1-stillinger. Dette vil være tilfelle fram til alle som har startet i turnusstilling før høsten 2017 har avsluttet sine stillinger.
For leger som er tilsatt i turnusstillinger framgår kommunenes ansvar for sikre nødvendig veiledning og supervisjon av § 13 i turnusforskriften. LiS 1-stillingene er regulert av spesialistforskriften, og i denne har kommunenes ansvar på dette området blitt forsterket ved at det fremheves at «den praktiske tjenesten skal gjennomføres under veiledning og supervisjon av kvalifiserte leger». Kommunens rolle for LIS 1-stillingene er beskrevet nærmere i spesialistforskriften § 15.