Lene Vågslid (A): Vil statsråden sørge for at det iverksettes tiltak for å bekjempe seksuell trakassering innenfor justissektoren og i så fall, hvilke tiltak vil statsråden iverksette?
Begrunnelse
Siden oktober har et stort antall kvinner i en rekke bransjer og sektorer delt sine historier om seksuell trakassering og overgrep. Å si fra er belagt med skam og ubehag. Denne tausheten må brytes og det må være rutiner og et apparat som tar i mot dem som sier fra. Alle saker som kommer opp skal tas tak i og de skal tas på alvor.
Merete Smith i Advokatforeningen har satt fokus på utfordringene i advokatbransjen og skriver følgende på sin blogg:
«Advokatbransjen har mange mektige menn på topp og mange unge nyutdannede kvinner på vei inn. Det skal ikke mye til å se for seg situasjoner der menn bruker sin posisjon og tillater seg en oppførsel som ikke er akseptabel. Akkurat som en regissør som kan avgjøre karrieren til en ung skuespiller. Vi må være åpen om at seksuell trakassering finner sted i alle bransjer med ubalanse i maktforholdet.
De fleste har sikkert hørt historier om han som ikke kan holde hendene for seg selv, som inviterer på hotellrommet eller verre historier. Det er viktig at slike historier kommer fram i lyset, men det er enda viktigere at vi snakker høyt om strukturene som gjør at slike ting skjer i utgangspunktet.»
Nasim Karim, leder i likestilling- og mangfoldsutvalget i Politiets Fellesforbund, har vært tydelig på at seksuell trakassering er et problem i etaten.
Dette handler om kultur og ledelse og må tas tak i.