Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:527 (2017-2018)
Innlevert: 12.12.2017
Sendt: 13.12.2017
Besvart: 20.12.2017 av næringsminister Monica Mæland

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Omfanget av #metoo viser at seksuell trakassering i arbeidslivet er et stort samfunnsproblem. NHO, LO og en rekke bransjer har tatt grep og ansvarliggjort lederne for å ta tak i ukulturen i norsk arbeidsliv. Staten som eier bør fremstå som en tydelig rollemodell.
Kan statsråden redegjøre for hvilke tiltak hun har igangsatt overfor selskapene der staten har et direkte eierskap, slik at ansatte i disse selskapene ikke skal bli utsatt for seksuell trakassering og overgrep?

Begrunnelse

12 departement forvalter statens direkte eierskap i 74 selskaper, og nærings- og fiskeridepartementet koordinerer og følger opp statens forventninger til styrene og selskapene.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Det er viktig at temaet seksuell trakassering og overgrep er blitt satt på dagsordenen gjennom kampanjen #metoo. Kampanjen har bidratt til å løfte fram viktige og sterke historier fra kvinner og menn verden over. Som næringsminister er jeg opptatt av at norsk næringsliv tar denne typen adferd på største alvor. Seksuell trakassering er uakseptabelt og ulovlig. Som arbeidsgiver har selskapene en plikt til å jobbe aktivt mot slik adferd innenfor egen virksomhet. Jeg viser til arbeids- og sosialministerens svar av 18. desember på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Else-May Botten (Arbeiderpartiet) for en redegjørelse av relevante lover og regler som arbeidsgiver må forholde seg til. Jeg opplever at seksuell trakassering og overgrep er satt høyt på agendaen i norsk næringsliv, men samtidig viser den siste tidens oppslag i media at dette er et vesentlig samfunnsproblem. Jeg har derfor oppfordret norsk næringsliv til å ta seksuell trakassering på alvor og iverksette nødvendige tiltak. Som næringsminister er jeg også ansvarlig for å forvalte statens eierskap i mange selskaper. I Meld. St. 27 (2013-2014) Et mangfoldig og verdiskapende eierskap understreker regjeringen at selskapene med statlig eierandel skal drives innenfor lover og regler og at de skal opptre etisk forsvarlig. Dette er et ansvar som ligger til styrene. Jeg opplever at selskapene generelt har høy bevissthet om etiske rammer for virksomheten. For å understreke den vekt regjeringen legger på å forhindre seksuell trakassering har jeg sendt et brev til styrene i selskaper hvor statens eierskap forvaltes av Nærings- og fiskeridepartementet med en særskilt oppfordring om å ta seksuell trakassering på alvor. Det er et lederansvar å ta tak i denne problemstillingen, og styrene har en sentral rolle overfor selskapenes administrasjon.