Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:570 (2017-2018)
Innlevert: 15.12.2017
Sendt: 18.12.2017
Besvart: 19.12.2017 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Tar de tillitsvalgte ved Klinikk for psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus feil, når de frykter forringet kvalitet på pasientbehandlingen og mener at sikkerheten til ansatte er truet grunnet for lite økonomiske ressurser, eller ser statsråden at en styrking av sykehusøkonomien utover det regjeringen legger opp til i 2018, ville gitt sykehusene rom for en større satsing også innenfor psykisk helse og avhengighet?

Begrunnelse

I helse- og omsorgskomiteen sin innstilling til statsbudsjettet skriver Fremskrittspartiets og Høyres medlemmer at:

«Disse medlemmer er tilfreds med at regjeringen viderefører og styrker innsatsen og oppfølgingen innenfor rusomsorgen og psykisk helsearbeid. Disse medlemmer viser til at regjeringen har innført «den gylne regel» om at veksten i rus og psykiatri hver for seg skal være større enn veksten i somatiske sykdommer».

Den 12.desember sender imidlertid klinikktillitsvalgte fra Norsk psykologforening, Norsk sykepleierforbund, Fagforbundet, Legeforeningen, Fellesorganisasjonen, Delta og Ergoterapeutene ved Klinikk for psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus HF ut en pressemelding med overskriften:

«Krise i Klinikk for psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus (OUS). Hvor blir det av Høies lovnader?»

De viser til at Klinikk for psykisk helse og avhengighet i flere år har fått en stadig mindre andel av budsjettet ved OUS. I budsjettforslaget for 2018 viser de til at det finansieres en 3 ganger så stor aktivitetsøkning i somatikken som for psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling.
De ansatte gir videre signaler om at smertegrensen er nådd. Tillitsvalgte frykter forringet kvalitet på pasientbehandlingen og mener at sikkerheten til ansatte er truet grunnet minimale ressurser til bemanning i poliklinikkene, ved DPSene og i døgnenhetene.
Arbeiderpartiet erkjenner at det fortsatt er store uløste behov innenfor sykehussektoren, også når det gjelder rus og psykiatri. I Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett styrkes derfor sykehusøkonomien samlet med om lag 1,4 milliarder utover regjeringens forslag. Anslagsvis ville dette gitt cirka 146 millioner mer til Oslo universitetssykehus (OUS), noe som ville gitt grunnlag for en vesentlig styrking også av arbeidet sykehuset driver innen psykiatri og avhengighet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringens budsjettforslag legger til rette for en aktivitetsvekst på om lag 2 prosent fra anslått aktivitetsnivå i 2017. Det er over den demografiske utviklingen som kan tilsi merutgifter for sykehusene på 1,5 prosent. Regjeringen har prioritert vekst utover den demografiske utviklingen for å legge til rette for mer pasientbehandling, økte medisinkostnader og investeringer.
Etter budsjettavtalen i Stortinget og Stortingets behandling av 2018-budsjettet, øker ABE-reformen fra 0,5 pst. til 0,7 pst., men sykehusene skjermes delvis. Selv etter økt effektiviseringskrav knyttet til ABE-reformen på 67 millioner kroner, øker bevilgningene til sykehusene med vel 1,5 milliarder kroner. Dette er om lag 200 millioner kroner høyere enn det den demografiske utviklingen tilsier regnet fra anslått aktivitetsnivå i 2017.
Dette kommer på toppen av høy budsjettert aktivitetsvekst de fire siste årene. Regjeringen har prioritert vekst ut over den demografiske utviklingen for å legge til rette for mer pasientbehandling, økte medisinkostnader og investeringer. Samtidig må det også kunne stilles et visst effektiviseringskrav til sykehusene.
Dette viser at regjeringen satser på og prioriterer sykehusene. Viktigst av alt, vi prioriterer pasientene. Regjeringen har oppnådd gode resultater. Våre valg av løsninger virker:

•Redusert ventetid med 13 dager totalt fra 2013 til 2017 (2. tertial) – 25 dager for rus, 9 dager for psykisk helsevern voksne
•70 000 færre i sykehuskø (1.1.2014 – 1.1.2017)

Det er Helse Sør-Øst RHF som fordeler midler til Oslo universitetssykehus HF. Dette skal gjøres innenfor de rammer som Stortinget har vedtatt, og i tråd med Helse- og omsorgsdepartementets mål og oppgaver gitt i Oppdragsdokument 2018.
Et viktig mål for denne regjeringen har vært prioriteringsregelen som sier at veksten innen psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling skal være høyere enn somatikk. Vi gjeninnførte denne regelen i 2014. Regelen har medført at helseregionene har gitt betydelig større oppmerksomhet på psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert behandling. Målet vil bli videreført i oppdragsdokumentet til de fire regionale helseforetakene i 2018.