Tellef Inge Mørland (A): Tar de tillitsvalgte ved Klinikk for psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus feil, når de frykter forringet kvalitet på pasientbehandlingen og mener at sikkerheten til ansatte er truet grunnet for lite økonomiske ressurser, eller ser statsråden at en styrking av sykehusøkonomien utover det regjeringen legger opp til i 2018, ville gitt sykehusene rom for en større satsing også innenfor psykisk helse og avhengighet?
Begrunnelse
I helse- og omsorgskomiteen sin innstilling til statsbudsjettet skriver Fremskrittspartiets og Høyres medlemmer at:
«Disse medlemmer er tilfreds med at regjeringen viderefører og styrker innsatsen og oppfølgingen innenfor rusomsorgen og psykisk helsearbeid. Disse medlemmer viser til at regjeringen har innført «den gylne regel» om at veksten i rus og psykiatri hver for seg skal være større enn veksten i somatiske sykdommer».
Den 12.desember sender imidlertid klinikktillitsvalgte fra Norsk psykologforening, Norsk sykepleierforbund, Fagforbundet, Legeforeningen, Fellesorganisasjonen, Delta og Ergoterapeutene ved Klinikk for psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus HF ut en pressemelding med overskriften:
«Krise i Klinikk for psykisk helse og avhengighet ved Oslo universitetssykehus (OUS). Hvor blir det av Høies lovnader?»
De viser til at Klinikk for psykisk helse og avhengighet i flere år har fått en stadig mindre andel av budsjettet ved OUS. I budsjettforslaget for 2018 viser de til at det finansieres en 3 ganger så stor aktivitetsøkning i somatikken som for psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling.
De ansatte gir videre signaler om at smertegrensen er nådd. Tillitsvalgte frykter forringet kvalitet på pasientbehandlingen og mener at sikkerheten til ansatte er truet grunnet minimale ressurser til bemanning i poliklinikkene, ved DPSene og i døgnenhetene.
Arbeiderpartiet erkjenner at det fortsatt er store uløste behov innenfor sykehussektoren, også når det gjelder rus og psykiatri. I Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett styrkes derfor sykehusøkonomien samlet med om lag 1,4 milliarder utover regjeringens forslag. Anslagsvis ville dette gitt cirka 146 millioner mer til Oslo universitetssykehus (OUS), noe som ville gitt grunnlag for en vesentlig styrking også av arbeidet sykehuset driver innen psykiatri og avhengighet.