Skriftlig spørsmål fra Grunde Almeland (V) til næringsministeren

Dokument nr. 15:595 (2017-2018)
Innlevert: 20.12.2017
Sendt: 20.12.2017
Besvart: 22.12.2017 av næringsminister Monica Mæland

Grunde Almeland (V)

Spørsmål

Grunde Almeland (V): I hvilken grad er menneskerettighetsspørsmål en del av utforming og/eller reforhandling av handelsavtaler?

Begrunnelse

Norge har nylig reforhandlet og fornyet flere handelsavtaler, blant annet med Tyrkia. Samtidig vil man også fremover inngå og fornye handelsavtaler med ulike land, slik som Thailand, Russland og Hviterussland. Regjeringen uttaler selv på sine nettsider at å fremme menneskerettigheter og demokratiprinsipper ligger i hjertet av norsk utenrikspolitikk. Når man har en så tydelig ambisjon for sitt menneskerettighetsengasjement blir det også naturlig å stille spørsmål til hvordan regjeringen håndterer dette i ulike deler av sin internasjonale politikk. Noen av landene Norge har inngått og forhandler avtaler med, har i nyere tid hatt særlige utfordringer når det kommer til menneskerettighetsspørsmål. Eksempler på dette har vært løftet av organisasjoner som arbeider med menneskerettighetsspørsmål og vært tema i media. Enkelte land har også over lengre tid hatt stort antall saker for Den europeiske menneskerettighetsdomstol.

Monica Mæland (H)

Svar

Monica Mæland: Norges og EFTAs generelle tilnærming til menneskerettigheter i frihandelsavtalene er å ta inn henvisning til menneskerettigheter i fortalen. I modellteksten bekrefter partene i fortalen sin oppslutning om demokratiet, rettsstaten, menneskerettighetene og de grunnleggende friheter i samsvar med sine forpliktelser etter folkeretten, slik de er nedfelt blant annet i De forente nasjoners pakt og Verdenserklæringen om menneskerettighetene. Fortalen viser også til andre viktige hensyn som påvirker menneskerettigheter, slik som miljø, arbeidstakerrettigheter, bærekraftig utvikling, korrupsjonsbekjempelse, gode offentlige styringsprinsipper og ansvarlig næringsliv (CSR). Videre arbeider Norge og EFTA for at det i alle nye forhandlinger og reforhandlingsprosesser tas inn et kapittel om handel og bærekraftig utvikling, der partene bekrefter sine internasjonale forpliktelser når det gjelder miljø og arbeidstakerrettigheter.
Tilnærmingen beskrevet over, med henvisning til menneskerettigheter i fortalen og et kapittel om bærekraftig utvikling er fulgt i frihandelsavtalen EFTA nylig har reforhandlet med Tyrkia.
Forhandlingsprosessene med Thailand, Russland og Hviterussland er for tiden ikke aktive. I Thailand avventer man gjenopptagelse av demokratiske prosesser i landet, mens prosessen med Russland, Hviterussland og Kazakhstan er stilt i bero etter hendelsene i Ukraina våren 2014.