Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:609 (2017-2018)
Innlevert: 20.12.2017
Sendt: 21.12.2017
Besvart: 08.01.2018 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): En stor andel av de som soner i norske fengsler har rusproblemer. Bjørgvin fengsel har som en av få fengsler fått midler til å etablere et Stifinner tilbud til innsatte som er motivert til å ta tak i egne rusproblemer. Men de har ikke fått midler til å etablere et helsemessig forsvarlig avrusingstilbud.
Vil ministeren ta initiativ til å få plass et forsvarlig avrusingstilbud i fengslene, og spesielt i de som har fått midler til å motivere innsatte til å starte en endringsprosess under soning?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er vertskommunene for fengslene som har ansvaret for å tilby innsatte helse- og omsorgstjenester – den såkalte "importmodellen". Videre har det regionale helseforetaket i regionen der det enkelte fengsel geografisk er plassert, ansvaret for å tilby innsatte spesialisthelsetjenester, det være seg somatiske tjenester eller tjenester innen psykisk helsevern eller tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Innsatte med rusavhengighet har de samme pasientrettigheter som resten av befolkningen.
De regionale helseforetakene har i oppdragsdokumentene fått i oppdrag å styrke tilbudene innen psykisk helsevern for innsatte. I tillegg er helse- og omsorgstjenesten for innsatte styrket ved at vertskommunene for fengslene fikk 10 mill. kroner i ekstra tilskudd i 2017, og det er vedtatt en ytterligere styrking med 5 mill. kroner i 2018. Dette vil bedre helsetilbudet til innsatte med rusproblemer.
Det er nå etablert 18 rusmestringsenheter (inkludert 5 Stifinner'n-enheter, hvorav 3 er nye i 2017). Narkotikaprogram med domstolskontroll (ND) er blitt en nasjonal ordning, som medfører at domfelte over hele Norge vil kunne få tilbud om alternativ soning ved å velge ND, forutsatt at man tilfredsstiller kriteriene for ND. Det er også grunn til å nevne at Justis- og beredskapsdepartementet nå i langt større grad også har lagt til rette for at domfelte gis anledning til å sone etter § 16 i straffegjennomføringsloven (elektronisk kontroll, såkalt "fotlenke").
Når det gjelder mulige behov for avrusning av innsatte i norske fengsler, vil dette i utgangs-punktet være noe helsetjenesten i fengslene må vurdere behovet for. Dersom en innsatt vurderes å ha behov for avrusning innen TSB, vil det være det regionale helseforetaket i den helseregionen fengslet geografisk er plassert som må gi et slikt tilbud. Mitt inntrykk er at det samarbeides godt mellom kriminalomsorgen og rusenhetene innenfor TSB.
Avslutningsvis vil jeg vise til Opptrappingsplan for rusfeltet (2016-2020) (Prop. 15S (2015-2016)), der det fremgår at Regjeringen i løpet av opptrappingsplanperioden vil se nærmere på hvordan avrusningstilbudet for innsatte kan styrkes. Dette er ikke knyttet til Stifinner-enhetene spesielt, men til innsatte generelt. Jeg vil derfor komme tilbake til Stortinget på egnet måte.