Skriftlig spørsmål fra Anniken Huitfeldt (A) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:617 (2017-2018)
Innlevert: 20.12.2017
Sendt: 21.12.2017
Besvart: 04.01.2018 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Anniken Huitfeldt (A)

Spørsmål

Anniken Huitfeldt (A): Hvilke nye tiltak vil forsvarsministeren iverksette for å forebygge og forhindre seksuell trakassering i Forsvaret?

Begrunnelse

Siden oktober har et stort antall kvinner i en rekke bransjer og sektorer delt sine historier om seksuell trakassering og overgrep. Å si fra er belagt med skam og ubehag. Denne tausheten må brytes og det må være rutiner og et apparat som tar imot dem som sier fra. Alle saker som kommer opp skal tas tak i og de skal tas på alvor.
Dette gjelder også for Forsvaret. I sommer kom det for eksempel fram at antall seksuallovbrudd i Forsvaret har økt fra 8 til 32 på fem år, ifølge Militærpolitiets årsrapport for 2016.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 21. desember 2017 med spørsmål fra stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt. Spørsmålet gjelder hvilke nye tiltak forsvarsministeren vil iverksette for å forebygge og forhindre seksuell trakassering i Forsvaret. Representanten viser til høstens saker vedrørende seksuell trakassering i ulike bransjer og sektorer, samt til militærpolitiets rapport fra 2016, som forteller om en økning i antall seksuallovbrudd i Forsvaret.
Arbeidsmiljøloven har generelle varslingsregler, herunder krav om å utarbeide varslingsrutiner. Seksuell trakassering er dessuten forbudt etter likestillingsloven. Offentlige myndigheter, skolemyndigheter, arbeidsgivere og ledelsen i organisasjoner har en lovpålagt plikt til å jobbe aktivt mot seksuell trakassering innenfor egen virksomhet, og å sette i verk tiltak når det er nødvendig. Forbudet mot seksuell trakassering videreføres i den nye likestillings- og diskrimineringsloven som trer i kraft 1. januar 2018.
Det siste tiåret har kvinner for alvor kommet inn i Forsvaret, både som vernepliktige og som ansatte. Antallet kvinner har særlig økt etter 2015. Det er omkring 26 prosent kvinner inne til førstegangstjeneste og 11 prosent kvinner blant militært ansatte. Utviklingen medfører endringer i organisasjonskulturen. Forskning indikerer at en jevnere kjønnsbalanse blant vernepliktige i Forsvaret fører til en avmystifisering av kjønn og normalisering av relasjoner mellom kvinner og menn. Dette er en konsekvens av at de vernepliktige rutinemessig jobber og bor sammen. Forsvaret har således bedre forutsetninger for å forebygge og forhindre seksuell trakassering nå enn tidligere.
Forsvaret har nulltoleranse for mobbing og seksuell trakassering, og har jobbet systematisk med temaet siden 2006. Høstens internasjonale kampanje bekrefter viktigheten av arbeidet. En del av arbeidet består i å fremlegge relevant og pålitelig statistikk over omfanget av trakassering. Med assistanse fra Forsvarets forskingsinstitutt (FFI) er Forsvaret i ferd med å ferdigstille et detaljert spørsmålsbatteri. Verktøyet vil utfylle Vernepliktundersøkelsen og Forsvarets medarbeiderundersøkelse, som dekker et bredere spektrum enn mobbing og seksuell trakassering.
Videre etableres det både sentralt og lokalt i Forsvaret tiltak for å forebygge mobbing og seksuell trakassering. Utdanningen ved Forsvarets skoler har også fokus på disse problemstillingene. Videre er systemet for varsling godt utviklet, både i og utenfor Forsvarets kommandokjede. Forsvaret har en egen varslingskanal man kan nå på telefon, e-post eller vanlig post. Man kan også varsle forhold på en egen app: Forsvarets Rapp. Alvorlighetsgraden vil så bestemme videre prosedyre. Det er utviklet prosedyrer for å fange opp fravær grunnet mobbing eller seksuell trakassering. Det er innarbeidede rutiner for håndtering av saker som oppstår, og ulike typer sanksjonsmuligheter. Forsvarssjefens årlige likestillingskonferanse tar rutinemessig opp mobbing og seksuell trakassering, og bidrar til bred bevisstgjøring om likestilling generelt. Videre rapporterer Forsvaret årlig, som del av etatsstyringen, på innsatsen mot mobbing og seksuell trakassering.
Forsvarssjefen har tydelige forventninger til at ledere på alle nivåer i Forsvaret omsetter Forsvarets kjerneverdier - respekt, ansvar og mot - til handling.
Et tiltak som Forsvaret mener har hatt god effekt er kjønnsblandede kasernerom, der vernepliktige av begge kjønn bor sammen under førstegangstjenesten. I den forbindelse sørges det for at intimsoner respekteres, for eksempel i sanitæranlegg. Noe av det viktigste er likevel ledere som har kunnskap, bryr seg og er gode forbilder. Derfor vektlegges utdanning og veiledning av ledere på alle nivåer.
Spørsmålsbatteriet fra FFI vil kunne bidra til dypere innsikt i hva seksuell trakassering i Forsvaret består i og hvordan det mer effektivt kan forebygges. En videreføring av forskning på området vil kunne styrke kunnskapen om blant annet organisasjonskultur og holdninger. Det er også viktig at allerede igangsatte tiltak får tid til å virke og eventuelt justeres. Jeg mener likestillingssituasjonen i Forsvaret fremstår med et høyere modenhetsnivå nå enn for ti år siden, og at Forsvaret er bedre i stand til å motvirke seksuell trakassering.
Avhengig av funn i forskning, undersøkelser og rapportering vil arbeidet i Forsvaret mot seksuell trakassering og mobbing kontinuerlig videreutvikles. En forhøyet forekomst av seksuell trakassering av hovedsakelig unge kvinner i Forsvaret er uakseptabelt. Arbeid for å motvirke dette vil fortsatt stå i fokus. Samtidig er det gledelig at innsatsen mot seksuell trakassering synes å gi resultater, slik den årlige Vernepliktundersøkelsen gir indikasjoner på.
Det kan forventes at både eldre og nyere saker som gjelder seksuell trakassering i Forsvaret vil kunne komme for dagen i forbindelse med metoo-kampanjen. Det er positivt at saker kommer frem. Dette kan ytterligere mobilisere til innsats mot seksuell trakassering. Jeg har tillit til at forsvarssjefen prioriterer denne innsatsen.