Sigbjørn Gjelsvik (Sp): Vil samferdselsdepartementet be Bane NOR SF vurdere et eller flere hensettingsanlegg syd for Ås/Vestby i forbindelse planlegging og prosjektering av infrastruktur for hensetting av tog syd for Ski for å legge til rette for flere avganger fra disse stasjonene?
Begrunnelse
Jernbanedirektoratet og Bane NOR SF har inngått avtale om planlegging og prosjektering av infrastruktur for hensetting av tog i Ski syd-området og ny forbindelse til Østre linje. I dokumentet heter det bl.a. at «Økt etterspørsel av togreiser på Østlandsområdet i de kommende årene møtes med et bedre togtilbud, med blant annet økt frekvens og økt kapasitet på togene. Økt frekvens og lengre persontog vil kreve flere togsett, og dermed behov for flere hensettingsplasser.» Videre heter det at «Samferdselsdepartementet har besluttet at konsept 1, planskilt forbindelse syd for Ski, legges til grunn for å løse fremtidig kapasitetsbrist, og særlig hensynta sammenhengen mellom dette tiltaket og planlegging av hensettingsplasser. Departementet ber om at en slik løsning vurderes grundig, samt at det generelt søkes løsninger som kan holde kostnadsnivået nede.» Det skal planlegges for hensetting av togmateriell som utgjør om lag 4400 meter spor, med mulighet for senere utvidelse på ytterligere 1650 meter. Det åpnes for delt løsning dersom man ikke finner et areal som dekker 6050 meter spor ett sted.
I vedleggsrapport 3.3. til delrapport 3 i «Hensetting Østlandet» fra 2015 er det vurdert en rekke eksempler på geografiske sporplaner, blant annet «Kjensli Nord» - et alternativ mellom Ås og Vestby øst for sporet (alternativ 9). I avtaledokumentet heter det videre at «Lokalitetene som ble lagt til grunn i utredningen var basert på et svært overordnet arealsøk…» og «I den kommende planleggingen må ikke arealsøket være begrenset til de lokalitetene som er beskrevet i hensettingsutredningen.»
Daglig reiser tusenvis med toget fra stasjonene mellom Moss og Ski. Fra Ås stasjon reiser 2.000 personer med toget, hver dag. For Vestby stasjon er tallet 1.500 og fra Sonsveien 800 personer. Behovet for bedret togtilbud vil øke kraftig de nærmeste årene. Staten flytter ca. 1000 ansatte og studenter innen veterinærfag til Ås. I 2021 vil forskningsinstitusjonene og Universitetet ha ca. 8500 ansatte og studenter i Ås. Fylkeskommunen utvider Ås videregående skole med ca. 600 ansatte og elever i 2020 slik at Ås videregående får 2000 ansatte og elever. Flere avganger og økt kapasitet vil være viktige tiltak for å møte det økte behovet fremover og lokalbefolkning og berørte kommuner har engasjert seg blant annet i spørsmålet om lokalisering av hensettingsspor.