Tellef Inge Mørland (A): Hvilke konkrete konsekvenser for stønadene til tannhelsebehandling for sårbare pasientgrupper får den nye innstramningen i folketrygdens innslagspunkt 14, i hvilken grad mener statsråden Stortinget er blitt tilstrekkelig opplyst om disse konsekvensene, og hvordan stemmer dette overens med «Jeløya-plattformen» der den nye regjeringen sier den vil «videreutvikle tannhelsetjenesten, og gradvis utvide skjermingsordningene»?
Begrunnelse
Folketrygdens stønader til tannhelsebehandling for sårbare pasientgrupper ser ut til å ha blitt betydelig strammet inn som følge av endringene i folketrygdens innslagspunkt 14. I helse- og omsorgsdepartementet sitt forslag til statsbudsjett skriver statsråden at:
«Det foreslås presiseringer i vilkårene for stønadsordningen til tannbehandling for personer med sterkt nedsatt evne til egenomsorg ved varig sykdom eller varig nedsatt funksjonsevne»
og videre
«Presiseringen vil gjøre det mer tydelig hvilke tilstander som faller inn under ordningen, og dermed gjøre det mer forutsigbart for tannlegene.»
Før forliket mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre var det lagt opp til en innsparing for folketrygden på om lag 30 millioner kroner som følge av disse presiseringene.
Det er imidlertid gjort en vesentlig endring i folketrygdens innslagspunkt 14 etter budsjettvedtaket i desember, der man nå har fått følgende formulering:
«Med sterkt nedsatt evne til egenomsorg menes her at personen på grunn av alvorlig nedsatte funksjonelle eller kognitive egenskaper må ha bistand fra andre personer for å utføre det daglige munnstell/kroppsstell.»
I følge Den norske tannlegeforening innebærer innstramningen i praksis at tilnærmet ingen pasienter nå vil kunne få støtte etter dette punktet. Den pasientgruppen som beskrives her, vil i de aller fleste tilfeller enten omfattes av hjemmesykepleie eller være institusjonspasienter. De vil derfor være underlagt annet lovverk og allerede ha rett til vederlagsfri tannbehandling etter Lov om tannhelsetjenesten.
Punkt 14 er det eneste punktet i dagens trygdeordning som har favnet pasienter med psykiske lidelser. Det kan se ut som disse pasientenes mulighet til å få stønad til tannbehandling nå er fjernet, i følge Den norske tannlegeforening.
Dersom dette er de faktiske konsekvensene av statsrådens forslag i Statsbudsjettet, og stortingsflertallets vedtak, gir det dramatiske konsekvenser for mange pasienter, langt ut over det som i utgangspunktet ble beskrevet som «presiseringer». I tillegg er det rimelig å anta at innsparingene for folketrygden i så fall vil beløpe seg til et langt større beløp enn det Stortinget har blitt forespeilet.