Skriftlig spørsmål fra Arne Nævra (SV) til helseministeren

Dokument nr. 15:773 (2017-2018)
Innlevert: 23.01.2018
Sendt: 23.01.2018
Besvart: 30.01.2018 av helseminister Bent Høie

Arne Nævra (SV)

Spørsmål

Arne Nævra (SV): Etter en åpen anbudsrunde innen TSB har Helse Sør-Øst fordelt 100 behandlingsplasser på fire private, ideelle institusjoner. Borgestads avdeling på Bragernes i Drammen, var ikke en av dem og må legges ned etter 41 års sammenhengende drift.
Ser statsråden at anbudskonkurranser, der institusjoner konkurrerer om pasientgrupper, kan ødelegge viktige fagmiljøer og lokalt tilbud, og hvordan skal han f.eks. skaffe spesialtilbud til poliklinisk behandling for pårørende og til spillavhengige i Buskerud nå?

Begrunnelse

Etter at Borgestadklinikken sa opp sin avtale med Helse Sør-Øst 1. april 2016 på grunn av svært vanskelige økonomiske rammer, har det vært fortatt ny anbudsutsettelse.
Helse Sør-Øst RHF har gitt fire private ideelle virksomheter tilbud om avtale innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Den totale rammen for anskaffelsen er på 257 millioner kroner. I tillegg etableres det 10 nye avrusingsplasser ved Sykehuset Telemark.
Borgestadklinikkens avdeling i Drammen (og Vennesla) nådde ikke opp konkurransen. Dette etter 41 år sammenhengende drift og svært gode resultater. Gjennomføringsprosent for inneliggende pasienter var i gjennomsnitt 83 prosent, og gjennomføringsprosent for polikliniske pasienter var 89 prosent.
Klinikken i Drammen har gjort seg bemerket på mange felt. Den har blant annet bygd opp god ekspertise på spillavhengighet og vært et etterlengtet sted for poliklinisk behandling og støtte til pårørende av rusavhengige.
Helse Sør-Øst opplyser at nye, kommersielle aktører har kommet inn og bidratt til en «overproduksjon» av tjenester på dette felt: De skriver:
«Det siste halve året har også tre nye kommersielle virksomheter innen rusfeltet blitt godkjent for ordningen «fritt behandlingsvalg» i den sørlige delen av regionen, deriblant fem plasser for avrusning. Sammen med redusert innsøkning til døgnbehandling innen TSB, ser man at flere av institusjonene som har avtale med Helse Sør-Øst RHF nå sliter med å oppnå fullt belegg, noe som indikerer god kapasitet. Det gjelder primært langtids døgnbehandling».
Dette gjelder altså ikke for Bragernesklinikken. De kan opplyse at det jevnt over har vært fullt belegg og ventelister til sine ganske unike behandlingstilbud.
Det er vanskelig å se at Buskerud kan få dekket sitt behov på dette feltet med de tildelinger som er gitt. Det er et stort skritt for mange rusavhengige å banke på institusjonenes dør. Enda vanskeligere blir det om en må sette seg på et tog, eller en buss og kjøre over lange avstander for å få et sårt tiltrengt tilbud.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det ligger til de regionale helseforetakene sitt sørge for-ansvar å tilby befolkningen i egen helseregion de spesialisthelsetjenester innbyggerne i helseregionen har behov for - i dette tilfellet helsetjenester innen TSB.
Jeg er orientert av Helse Sør-Øst RHF i sakens anledning. Her fremgår det at den anbudskonkurransen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) de nå har gjennomført, baserer seg på en analyse av det samlede behandlingsbehovet for pasienter med rus og/eller avhengighetsproblematikk i helseregionen. Helse Sør-Øst RHF opplyser videre at tilbud for pårørende er vektlagt anbudet og at tilbud til pårørende er et godt etablert poliklinisk tilbud i hele regionen.
Når det gjelder tilbudene til pårørende oppgir Helse Sør-Øst RHF at det i grunnlagsdokumentene for alle de fem delytelsene Helse Sør-Øst RHF la ut på anbud,
fremgikk at pårørende skulle involveres i pasientenes behandling, at pårørende skulle ivaretas, også barn som pårørende og pasientens søsken. I tillegg ble det også omtalt i grunnlagsdokumentene at det skulle gis pasient- og pårørendeopplæring og pårørendeinformasjon. Helse Sør-Øst RHF opplyser videre at pårørende uten et eget rusproblem, men som på grunn av belastinger knyttet til sin livssituasjon trenger helsehjelp i spesialisthelsetjenesten, også vil kunne henvises til psykisk helsevern eller tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Pårørende som har et eget rusproblem vil kunne henvises til tverrfaglig spesialisert rusbehandling og vil kunne få selvstendig pasientstatus i et slikt program.
Helse Sør-Øst RHF viser videre til at det eksisterer egne ruspoliklinikker i Vestre Viken HF som er organisert som en del av de distriktspsykiatriske sentrene (DPS). Personer i Buskerud som har behov for behandling i spesialisthelsetjenesten for problemer som pårørende til person med et rusproblem kan henvises til det lokale DPSet i Vestre Viken HF.
Når det gjelder tilbud til spillavhengige opplyser Helse Sør-Øst RHF at de ikke anbefaler at pasienter med spilleproblematikk innlegges i døgnbehandling hvis de ikke samtidig har avhengighet knyttet til bruk av rusmidler.
Helse Sør-Øst RHF viser videre til at det finnes egne veletablerte behandlingsmetoder for spillavhengige og som er tilgjengelig over hele landet knyttet til ÐPS og/eller ruspoliklinikker. Ifølge Helse Sør-Øst RHF kan personer i Buskerud som søker behandling i spesialisthelsetjenesten for problemer knyttet til spilleavhengighet, henvises til det lokale DPS i Vestre Viken HF for vurdering. På grunnlag av en slik vurdering kan det være aktuelt med behandling ved ruspoliklinikken ved dette DPSet, men det kan også være aktuelt å få behandling ved andre poliklinikker i denne delen av regionen. Helse Sør-Øst RHF opplyser avslutningsvis at noen poliklinikker og enkelte privatpraktiserende psykologer har spesialisert seg på spilleavhengige og er oppført på en egen ressursliste. Ruspoliklinikken i Drammen DPS står på denne listen.