Arne Nævra (SV): Etter en åpen anbudsrunde innen TSB har Helse Sør-Øst fordelt 100 behandlingsplasser på fire private, ideelle institusjoner. Borgestads avdeling på Bragernes i Drammen, var ikke en av dem og må legges ned etter 41 års sammenhengende drift.
Ser statsråden at anbudskonkurranser, der institusjoner konkurrerer om pasientgrupper, kan ødelegge viktige fagmiljøer og lokalt tilbud, og hvordan skal han f.eks. skaffe spesialtilbud til poliklinisk behandling for pårørende og til spillavhengige i Buskerud nå?
Begrunnelse
Etter at Borgestadklinikken sa opp sin avtale med Helse Sør-Øst 1. april 2016 på grunn av svært vanskelige økonomiske rammer, har det vært fortatt ny anbudsutsettelse.
Helse Sør-Øst RHF har gitt fire private ideelle virksomheter tilbud om avtale innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Den totale rammen for anskaffelsen er på 257 millioner kroner. I tillegg etableres det 10 nye avrusingsplasser ved Sykehuset Telemark.
Borgestadklinikkens avdeling i Drammen (og Vennesla) nådde ikke opp konkurransen. Dette etter 41 år sammenhengende drift og svært gode resultater. Gjennomføringsprosent for inneliggende pasienter var i gjennomsnitt 83 prosent, og gjennomføringsprosent for polikliniske pasienter var 89 prosent.
Klinikken i Drammen har gjort seg bemerket på mange felt. Den har blant annet bygd opp god ekspertise på spillavhengighet og vært et etterlengtet sted for poliklinisk behandling og støtte til pårørende av rusavhengige.
Helse Sør-Øst opplyser at nye, kommersielle aktører har kommet inn og bidratt til en «overproduksjon» av tjenester på dette felt: De skriver:
«Det siste halve året har også tre nye kommersielle virksomheter innen rusfeltet blitt godkjent for ordningen «fritt behandlingsvalg» i den sørlige delen av regionen, deriblant fem plasser for avrusning. Sammen med redusert innsøkning til døgnbehandling innen TSB, ser man at flere av institusjonene som har avtale med Helse Sør-Øst RHF nå sliter med å oppnå fullt belegg, noe som indikerer god kapasitet. Det gjelder primært langtids døgnbehandling».
Dette gjelder altså ikke for Bragernesklinikken. De kan opplyse at det jevnt over har vært fullt belegg og ventelister til sine ganske unike behandlingstilbud.
Det er vanskelig å se at Buskerud kan få dekket sitt behov på dette feltet med de tildelinger som er gitt. Det er et stort skritt for mange rusavhengige å banke på institusjonenes dør. Enda vanskeligere blir det om en må sette seg på et tog, eller en buss og kjøre over lange avstander for å få et sårt tiltrengt tilbud.