Lars Haltbrekken (SV): Fremtidige mål for bruk av biodrivstoff kan være ødeleggende for regnskogene, med mindre man unngår å fylle palmeolje på tanken. Det viser en fersk rapport fra Regnskogfondet. 2. juni 2017 gjorde Stortinget en rekke vedtak for å stanse bruken av palmeolje i biodrivstoff. Bla ble det bedt om at det ble utarbeidet en forskrift til offentlige anskaffelser, som stiller krav om at det ikke skal benyttes biodrivstoff basert på palmeolje eller biprodukter av palmeolje.
Når kommer denne forskriften?
Begrunnelse
2. juni 2017 gjorde Stortinget en rekke vedtak for å kutte ut bruken av palmeoljebasert biodrivstoff. Disse vedtakene var:
Vedtak 749: Stortinget ber regjeringen raskest mulig gjennomføre prosess med ESA for å avklare om det er rom for Norge til å gjøre gjeldende EUs bærekraftskrav for alt biodrivstoff som omsettes i Norge, eventuelt endringer som kan gjøres fra Norges side med sikte på å gjøre EUs bærekraftskrav gjeldende for alt biodrivstoff som omsettes i Norge så raskt som mulig.
Vedtak 750 (2016-2017): Stortinget ber regjeringen undersøke om de nylige løfter fra bensinbransjen og positive uttalelser fra de største bensinstasjonskjedene kan videreutvikles til en bransjeavtale eller liknende, om at alt salg av biodrivstoff skal være palmeoljefritt og ha høyere klimaeffekt enn EUs minstekrav.
Vedtak 751 (2016-2017): Stortinget ber regjeringen vurdere handlingsrommet for ulike virkemidler, herunder avgifter og regelverk, for å fremme bruk av avansert bærekraftig biodrivstoff, og komme tilbake til Stortinget i egnet form.
Vedtak 753 (2016-2017): Stortinget ber regjeringen gjennom forskrift til lov om offentlige anskaffelser stille krav om at det ikke skal benyttes biodrivstoff basert på palmeolje eller biprodukter av palmeolje. Forskriftsendringen skal tre i kraft så snart som mulig.
Økt bruk av biodrivstoff uten å samtidig sikre at man ikke bruker palmeolje eller rester fra palmeolje for å produsere biodrivstoff kan føre til at man øker klimagassutslippene istedet for å redusere dem. I 2016 gikk norske utslipp marginalt ned, mye av nedgangen er forklart med økt innblanding av biodrivstoff.
39 % av biodrivstoffet som ble omsatt i Norge i 2016 var basert på palmeolje eller biprodukt fra palmeoljeproduksjon. beregninger SV gjorde og som regnskogfondet kvalitetssjekket viser at de reduserte utslippene i Norge ble mer enn oppveid av økte utslipp globalt. Daværende Klima og miljøminister Vidar Helgesen skrev også følgende om utslippsreduksjonen fra bruk av biodrivstoff på departementets hjemmesider:
«den globale utslippseffekten av biodrivstoff vil imidlertid være annerledes enn i det norske regnskapet».
For å unngå at økt bruk av biodrivstoff i Norge ødelegger regnskog og øker utslippene er det viktig med en rask gjennomføring av Stortingets vedtak av 2. juni 2017.