Nicholas Wilkinson (SV): Endringene i innslagspunkt 14 i trygdeordningen for tannhelse har blitt så omfattende at Tannlegeforeningen melder at svært få pasienter nå vil kunne få stønad etter dette punktet. Det kan bety at mange flere pasienter enn dem med odontofobi som skal få et bedre tilbud gjennom TOO-ordningen kuttes.
Vil helseministeren påse at ingen pasienter får et dårligere tilbud etter omleggingene av punkt 14, og vil han klargjøre hvem som skal dekkes av punktet?
Begrunnelse
SV støttet regjeringens forslag om å styrke det offentlige TOO-tilbudet for pasienter med odontofobi i statsbudsjettet. Vi støttet å flytte midler fra den private refusjonsordningen fordi vi mente det var viktig at de fikk bedre oppfølging av et større hjelpeapparat. Men vi er nå bekymret over hvordan stortingets vedtak følges opp og ønsker avklaringer.
Helsedirektoratet ved avdeling legemidler og tannhelserefusjon sendte 23. januar et brev til tannlegeforeningen med en avklaring av hvordan punkt 14 skal tolkes.
Avklaringen avklarer ikke situasjonen melder tannlegene. Formuleringen om at pasienten må ha bistand fra andre personer for å utføre det daglige munnstell/kroppsstell er fortsatt uklar. Hva innebærer det å måtte ha bistand? Må de ha en annen person som pusser tennene? Eller holder det med at en annen person støtter dem og påser at de pusser tenner? Er det nok at lege eller psykolog vurderer at pasienten egentlig burde hatt bistand selv om de ikke får det? Trolig er få som får hjelp/tilsyn til daglig munnstell, og de som får det har allerede rett til fri behandling i den offentlige tannhelsetjenesten.
SV støttet flytting av noen midler til oppbygging av et sterkere offentlig tilbud med bredere helsehjelp.
Om endringer og andre innstramminger nå gjør at midlene som gjenstår i punkt 14 ikke brukes opp, men i stedet blir stående på bok, fordi flere pasienter som tidligere hadde rett til tannbehandlingsrefusjon etter den gamle formuleringen ikke lengre har en slik rettighet, er det et brudd med politikken SV ønsker å støtte.