Emilie Mehl (Sp): Vil statsministeren kalle pedofile overgripere for «monstre», og synes hun at dette er en anstendig språkbruk som er greit for en justisminister i hennes regjering å bruke i det offentlige ordskiftet?
Begrunnelse
På sin første dag som statsråd i ny regjering varslet justis- og innvandringsminister Sylvi Listhaug kamp mot barneovergrep. Samtidig refererte hun til overgripere som «monstre». Det er veldig bra at statsråden ønsker å prioritere overgrep. Overgrep mot barn er blant de mest grusomme forbrytelsene vi kan tenke oss. Det er likevel fullt mulig å støtte denne saken, men samtidig å ta avstand fra justisministerens monster-retorikk, som degraderer saken.
Listhaug har senere gjentatt monster-omtalen flere ganger på sin offisielle Facebook-side, blant annet ved å skrive at [overgripere] er «monstre som må tas». 24. januar la Fremskrittspartiet ut et bilde på sin offisielle Instagram-konto med teksten «Pedofile monstre skal tas. Enig?». 25. januar var ordbruken tema på Debatten, hvor stortingsrepresentant Helge André Njåstad forsvarte retorikken til justisministeren. 26. januar forsvarte Listhaug selv ordbruken på Dagsnytt 18. I etterkant skrev hun et nytt innlegg på sin offentlige Facebookside med innholdet: «Nå får jeg kritikk for å ha kalt pedofile overgripere for monstre. Pedofile er ikke ofre. De er monstre!»
Justisministeren har fått kritikk for ordbruken fra flere hold. En grunnleggende verdi i rettsstaten Norge er et offentlig, humant og prinsipielt strafferettsystem som ikke styres av følelser og frykt. Listhaugs dehumaniserende retorikk er ikke egnet til å representere dette på øverste politiske nivå. Stigmatisering kan virke mot sin hensikt i kampen mot overgrep. Mange overgrep skjer i tillitsforhold av personer som barnet selv oppfatter som noe annet enn et monster. Det er ofte snakk om alminnelige mennesker som fungerer normalt i samfunnet, og overgrep kan være vanskeligere å oppdage hvis det skapes et bilde av at alle overgripere fremstår som noe unormalt eller umenneskelig. Til sist kan stigmatisering også være en hindring for å forebygge overgrep ved å oppfordre pedofile til å søke hjelp for å forhindre at de begår overgrep, og det vanskeliggjør reintegrering av dømte i samfunnet etter endt soning som igjen er viktig for å forhindre tilbakefall.