Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:870 (2017-2018)
Innlevert: 05.02.2018
Sendt: 06.02.2018
Rette vedkommende: Næringsministeren
Besvart: 12.02.2018 av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): For å vurdere tre varslinger valgte Kriminalomsorgsdirektoratet i 2016 å sende oppdraget ut på konkurranse til tre advokatfirmaer med en kostnadsramme på 500.000 kr. Uten ny utlysning endte totalregningen på 5.152.119,- Forsker ved NHH mener dette er en ulovlig anskaffelse.
Som ansvarlig for håndhevelsen av anskaffelseslovverket hvordan vurderer ministeren en slik praktisering av loven?

Begrunnelse

Viser til BA 22.januar. I følge dokumenter som avisen har fått innsyn i ble kostnadsrammen sprengt allerede ved første regning fra Deloitte.
Malin Arve er forsker ved NHH og ekspert på offentlige anskaffelser. Hun viser til et omfattende regelverk for å unngå sløsing og sikre at skattepengene blir forvaltet på en fornuftig måte. Hun viser til at det ikke er lov å underestimere kostnader med vilje og hun har aldri sett en kontrakt som overstiger så mye som i dette tilfelle. Videre at dersom KDI mente det var en vesentlig endring, skulle oppdraget ha blitt lyst ut på nytt.
I sanne avis er også John S. Ramsvik i klagenemds sekretariatet intervjuet. På generelt grunnlag viser han til oppdragsgivers ansvar for en forsvarlig kostnadsberegning, og dersom det blir høyere enn estimert, kan det inntre en plikt til å kunngjøre en åpen konkurranse, selv om kontrakt er avtalt.

Torbjørn Røe Isaksen (H)

Svar

Torbjørn Røe Isaksen: Jeg noterer meg at statsråd Listhaug også har fått et spørsmål om denne saken siden Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) hører under Justis-, beredskaps- og innvandringsministeren. Hennes svar til Stortinget viser at hun har tatt tak i situasjonen og skal ta dette opp i styringsdialogen med KDI.
Generelt er det viktig at det offentlige har fokus på å etterleve reglene og sørger for at offentlig midler brukes på en effektiv og samfunnstjenlig måte. Anskaffelsesregelverket stiller krav om at det offentlige må gjøre en forsvarlig vurdering av hva et oppdrag vil koste. Dersom det er et stort spenn mellom estimatet og endelig sluttsum, er det mye som tilsier at den opprinnelige vurderingen ikke var riktig. Det er viktig å følge opp inngåtte kontrakter, og ta en fot i bakken når det viser seg at kostnadene er i ferd med å bli mye høyere enn opprinnelig estimert.
Regjeringen er opptatt av at anskaffelsesregelverket håndheves effektivt. Ved siste revisjon av anskaffelsesreglene styrket regjeringen håndhevelsen av ulovlige direkte anskaffelser slik at Klagenemnda for offentlige anskaffelser kan ilegge overtredelsesgebyr ved slike alvorlige brudd. Slike saker kan klages inn til nemnda og klagekretsen er vid: alle som vil, kan sende inn klage. Dersom nemnda finner at det offentlige har brutt loven, kan oppdragsgiver bli ilagt et gebyr på inntil 15 prosent av anskaffelsens verdi.