Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:910 (2017-2018)
Innlevert: 09.02.2018
Sendt: 09.02.2018
Besvart: 20.02.2018 av kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Kunnskapsdepartementet har fått tilsendt søknaden om oppstart av nytt utdanningstilbud ved Saltdal vgs. Sceneproduksjon (lyd, lys, bilde og sceneteknikk). Tilbudet er etterspurt av en bred bransje. Det er allerede tegnet 20 intensjonsavtaler om læreplass etter endt utdanning, og det er behov for kompetanse i bransjen i tiden som kommer. Skoleeier ønsket oppstart av lokalt forsøk høsten allerede i 2018 og sendte søknad med alle vedlegg til udir. i juni 2017.
Kan statsråden bidra å få til oppstart av tilbudet i 2018?

Begrunnelse

Konsertarrangørbransjen ønsker et utdanningstilbud innen lyd, lys, bilde og sceneteknikk. Bransjen har profesjonalisert seg de senere årene og har behov for kompetanse. De som er i bransjen i dag er selvlærte. I dag finnes ikke en slik utdanning på videregående nivå og tilbudet bør bli en landslinje. Bransjen tok kontakt med Saltdal vgs. høsten 2015 og ønsket et utdanningstilbud.
Dette er en bransje som ikke er regulert i forhold til arbeidstid, arbeidskontrakter og andre rettigheter. Ved en utdanning, vil bransjen bli profesjonalisert.

Nordland fylkeskommune står bak initiativet som skoleeier og stiller med midler til et forprosjekt for å utarbeide et utdanningstilbud innen lyd, lys, bilde og sceneteknikk høsten 2018.

En bred bransje støtter behovet for et utdanningstilbud innen lyd, lys, bilde og sceneteknikk. Følgende har uttalelser seg positivt:
Bransjeforeningen for sceneteknisk produksjon
Fagforbundet, film og teaterteknisk forening
Norske konsertarrangører
Norske teater – og orkesterforening
Norsk kulturhusnettverk
Musikernes fellesorganisasjon, forbundet for utøvende kunstnere og pedagoger.

Det er undertegnet 20 intensjonsavtaler om læreplass etter endt utdanning.
Det er gjennomført en undersøkelse i bransjen som fremskriver behovet for kompetanse.
Det er utarbeidet 5 læreplaner i nært samarbeid med bransjen.
Representanter fra bransjen og videregående skole utgjør prosjektgruppen.
Faglig råd for Elektrofag og Design og Håndverk anbefaler en godkjenning av forsøket. De er rådgivende organ for Udir.
Bransjen ønsker at utdanningstilbudet skal ligge under elektrofag.
Vg1 Elektro + Vg2 Lyd, lys, bilde og sceneteknikk
Læretid ute i bedrift (2 år), eleven kan velge mellom å bli lydtekniker, lystekniker, bildetekniker og scenetekniker.

Skoleeier sendte søknaden med alle vedleggende til Udir i juni 2017.
Bransjen og skoleeier ønsket oppstart av lokalt forsøk høsten allerede i 2018 fordi bransjen etterspør opplæring.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Representanten Mossleth viser til at Nordland fylkeskommune i 2017 sendte søknad til Utdanningsdirektoratet om etablering av en ny linje for lyd, lys, bilde- og sceneteknikk.
Jeg er positiv til alle initiativ som kan bidra til utvikling av fag- og yrkesopplæringen. Det gjelder særlig dersom det, som i denne saken, også bidrar til å øke antallet læreplasser. Jeg har stor forståelse for at fylkeskommunen ønsker en avklaring av om forsøket kan settes i gang.
Det er Utdanningsdirektoratet som er delegert myndighet til behandling av søknader om forsøk innen fag- og yrkesopplæringen. Det er etablert prosedyrer som sikrer at arbeidslivet involveres gjennom de faglige rådene.
Jeg vil også peke på at jeg nå vurderer endringer i den yrkesfaglige tilbudsstrukturen etter en omfattende høring. Vurdering av nytt opplæringstilbud for lyd, lys, bilde- og sceneteknikk er også med i denne vurderingen. Så snart ny struktur for fag- og yrkesopplæringen er besluttet, vil det være naturlig at Utdanningsdirektoratet vurderer søknaden i lys av denne.