Skriftlig spørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til helseministeren

Dokument nr. 15:1018 (2017-2018)
Innlevert: 23.02.2018
Sendt: 23.02.2018
Besvart: 01.03.2018 av helseminister Bent Høie

Torgeir Knag Fylkesnes (SV)

Spørsmål

Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Viser til oppslag i Nordlys siste tiden hvor det har kommet frem at avgått direktør ved UNN har fått innvilget en avtale hvor UNN garanterer vedkommende direktørlønn frem til pensjonsalder.
På hvilken måte er dette ikke en omgåelse av statens «Retningslinjer for lønn og annen godtgjørelse til ledende ansatte i foretak og selskaper med statlig eierandel», hvor sluttvederlag ikke skal overstige 12 måneders etterlønn?

Begrunnelse

Med virkning fra 8. desember 2006 fastsatte regjeringen «Retningslinjer for statlig eierskap: Holdning til lederlønn». Retningslinjene er også omtalt i Prop. 1 S (2006–2007). Retningslinjene ble erstattet av «Retningslinjer for lønn og annen godtgjørelse til ledende ansatte i foretak og selskaper med statlig eierandel» 31. mars 2011 (se Vedlegg 1 (s. 154-156) i Meld. St. 13 (2010-2011) og deretter gjeldende retningslinjer med virkning fra 13. februar 2015.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Statens retningslinjer for lønn og annen godtgjørelse gjelder for både de regionale helseforetakene og helseforetakene. Lederlønningene skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende. Det er styrene i helseforetakene som ansetter og inngår avtaler med leder, men jeg forutsetter at alle avtaler skal være innenfor statens retningslinjer.
Både de regionale helseforetakene og helseforetakene rapporterer på ledernes lønn og annen godtgjørelse i årsregnskapene sine. Dette er åpen offentlig informasjon.
I den konkrete saken som har vært oppe ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, har departementet fått en redegjørelse for avtalene som er inngått med administrerende direktør. Ut fra informasjon vi har mottatt, synes ikke avtalene å være i strid med de aktuelle retningslinjene eller de eierkravene vi har stilt.
Det har i flere avisartikler og debatter blitt tegnet et bilde av at tidligere administrerende direktør vil motta et titalls millioner i "sluttpakke" eller etterlønn frem til han blir pensjonist. Dette bildet er imidlertid ikke dekkende. Han går over i en garantert retrettstilling, og skal jobbe for lønnen.
På bakgrunn av denne saken ser jeg likevel at det kan være grunn til å diskutere innrettingen og nivå på sluttavtaler i helseforetakene, og jeg vil på bakgrunn av denne saken vurdere behovet for endringer i eierkravene mine overfor helseforetakene.