Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:1019 (2017-2018)
Innlevert: 23.02.2018
Sendt: 23.02.2018
Besvart: 02.03.2018 av klima- og miljøminister Ola Elvestuen

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Noen besøkssentre ble tidlig autorisert for to nasjonalparker og ble etablerte med et større ansvar og arbeidsfelt enn sentre som var autorisert for en nasjonalpark. Sentre som hadde flere autorisasjoner skulle få videreført et grunntilskudd per autorisasjon og ikke komme dårligere ut av det økonomisk. Dette har ikke blitt utbetalt de siste årene, muligens ved en inkurie.
Hvordan kan statsråden gi disse besøkssentrene de tilskuddene som trengs for å utføre arbeidet de har ansvaret for på en forutsigbar måte?

Begrunnelse

Eksempelvis er Nordland Nasjonalparksenter et besøkssenter for Saltfjellet/Svartisen og Junkerdal, altså et senter med to autorisasjoner. Tidligere fikk senteret et grunntilskudd per autorisasjon, mens de siste årene har det bare vært utbetalt et grunntilskudd.
Senteret skal være et informasjons- og besøkssenter som skal dokumentere og formidle kunnskap om nasjonalparker, andre verneområder, natur, samt norsk og samisk kultur i Nordland. Den samlede virksomheten skal fremstå som et utstillingsvindu for Nordlands naturverdier og stimulere til aktivt friluftsliv.
Senteret er autorisert som nasjonalparksenter for Junkerdal og Saltfjellet – Svartisen, men har også informasjon om de andre nasjonalparkene i Nordland: Børgefjell, Møysalen og Rago.
Senteret tilbyr utstillinger med tema fra nordlandsnaturen:

- geologi og landskap
- planter og dyr
- bosetting, næring og friluftsliv
- naturvern og forvaltning

Senteret har dessuten:

- auditorium
- bibliotek/studierom
- egnede lokaler for kurs og konferanser
- kunst
- flotte uteområder

Tunet er et samlingspunkt med bålplass og benker. Her er det også ulike installasjoner for aktiv læring innenfor senterets fagområder.
Friluftsområdet Roparneset, like ved senteret, brukes også aktivt i formidlingen. En rekonstruert samisk boplass presenterer tidligere samisk bruk av områdene som i dag er nasjonalparker. Her ligger også Storjordstua, som representerer norsk utmarksbruk over flere tidsperioder. Den drives i dag som turisthytte i regi av Bodø og Omegns Turistforening.
Besøkssenteret er en stiftelse opprettet i 2004, av kommunene Skjerstad, Saltdal, Fauske, Sørfold, Hadsel, Sortland, Lødingen, Rana, Hattfjelldal, Grane og Beiarn, Fylkesmannen i Nordland, Norges Naturvernforbund Nordland, Høgskolen i Bodø, Statskog SF, Den Norske Turistforeningen, Nordland Reindriftssamers Fylkeslag, Arran, Salten Museum, Helgeland museum, Saltdal Bondelag, Saltdal Regionråd, Saltdal bonde og småbrukarlag.
Også Lierne Nasjonalparksenter og Norsk fjellsenter i Lom er autorisert for to nasjonalparker hver, og disse sentrene er i samme situasjon som Nordland Nasjonalparksenter.

Ola Elvestuen (V)

Svar

Ola Elvestuen: Besøkssenter for natur skal være de fremste kvalitetsformidlerne av kunnskap om nasjonalparker, villrein, våtmark, rovvilt, fugl og villaks til lokalbefolkninga og tilreisende, spesielt barn og unge. Sentrene får tilskudd over Klima- og miljødepartementets budsjett (post 1420.85).
Miljødirektoratet har ansvaret for å autorisere og kvalitetssikre besøkssentrene. I autorisasjonen ligger krav sentrene må oppfylle og retningslinjer de bør følge, men som ikke er absolutte krav. Autorisasjonen gjelder for 5 år av gangen og kan fornyes. Sentre som er autoriserte kan søke om et årlig grunntilskudd. Tilskuddet skal dekke fortløpende aktiviteter ved sentrene knyttet til administrasjon, planlegging og gjennomføring av informasjonstiltak, drift av utstilling i sesongen, naturveiledning osv. I 2018 er grunntilskuddet 1 mill. kr pr. senter.
Fram til og med 2012 var ordningen med autorisasjon av besøkssentre slik at sentre som hadde ansvar for å informere om én nasjonalpark fikk ett grunntilskudd, mens sentre som hadde ansvar for å informere om to eller flere nasjonalparker fikk dobbelt grunntilskudd. Etter hvert kom det til initiativ og finansiering av andre typer sentre enn de som informerte om nasjonalparker, og høsten 2012 la Klima- og miljødepartementet om til en felles autorisasjonsordning for besøkssentre (nasjonalparksentre, rovviltsentre og våtmarksentre).
I forbindelse med denne omleggingen ble ordningen med dobbelt grunntilskudd endret i 2013. Bakgrunnen var at det var liten sammenheng mellom hvilke sentre som fikk doble grunntilskudd og hvor dyrt det var å drifte senteret eller hvor mange besøkende det hadde. Dette var også påpekt i energi- og miljøkomiteens budsjettinnstilling for 2013. I tilskuddsordningen for 2013 ble det derfor lagt inn en mulighet for at sentre med stort potensial for å nå mange mennesker, og til å samarbeide med reiselivet, kunne søke ekstra tilskudd.
Det var frem til 2013 fire sentere som mottok doble grunntilskudd. Ett av disse ble på et senere tidspunkt ikke reautorisert, slik at det i dag er tre sentre (Nordland, Lom og Lierne) som er berørt av endringen i 2013. Miljødirektoratet har gitt disse sentrene ett grunntilskudd, men i tillegg midler som sammen med grunntilskuddet har tilsvart opprinnelig dobbelt grunntilskudd eller mer. Eksempelvis mottok senteret i Nordland på denne måten samlede tilskudd på kr 2.027.750 i 2017. Senteret har i 2017 også mottatt kr 551.700 knyttet til verdiskaping over kap 1420 post 81, og vil i 2018 få øremerket kr 800.000 til naturveiledning.