Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1027 (2017-2018)
Innlevert: 23.02.2018
Sendt: 26.02.2018
Besvart: 05.03.2018 av helseminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Hva vil det koste for helseforetakene å etablere et betalingssystem for denne pasientgruppen, hva er de estimerte inntektene og mener statsråden det er rett ressursbruk sett opp mot andre tiltak som kunne blitt brukt i direkte pasientrettet arbeid?

Begrunnelse

Det fremkommer gjennom media at det nå strammes inn på regelverket som gjør at unge pasienter som har behov for psykisk helsehjelp avkreves egenandel. Dette skal være en konsekvens av innføring av ISF innen psykisk helsevern og rus. Uheldige konsekvenser for spesielt barne- og ungdomspsykiatrien ble belyst i en rekke saker høsten 2017, og flere foretak advarte om en uheldig utvikling.
Nå ser vi et nytt tiltak som svekker pasientens rolle i det helseministeren omtaler som pasientens helsetjeneste der rus og psykiatri prioriteres.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Det er i forskrifts form fastsatt flere bestemmelser som gir særskilte pasientgrupper fritak for betaling av egenandel i helsetjenesten. Helt siden 1980-årene har pasienter under 18 år vært fritatt for betaling av egenandel innenfor poliklinisk psykisk helsevern. Dette gjelder for behandling på sykehusenes poliklinikker, hos avtalespesialister innen både psykologi og psykiatri og ved øvrige private aktører som har offentlig avtale. Aldersgrensen for fritak for betaling av egenandel for disse tjenestene har altså ligget fast lenge og er ikke endret fra årsskiftet.
Imidlertid har det vist seg å være en praksis hos flere av helsetjenesteyterne der det ikke kreves egenandel fra pasienter som er eldre enn den fastsatte fritaksgrensen. Dette gjelder så vidt departementet har oversikt over akkurat nå ikke alle helsetjenesteyterne som er nevnt over, men hos flere av poliklinikkene som er organisert som barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker (BUP) og ved såkalte psykiatriske ungdomsteam (PUT).
Jeg vil vurdere den fastsatte aldersgrensen for egenandelsfritak for pasienter ved barne- og ungdomspsykiatriske poliklinikker nærmere.
Representanten spør om hva det vil koste for helseforetakene å etablere et betalingssystem for denne pasientgruppen. Jeg forstår dette spørsmålet slik at det spørres etter hvor mye det skulle koste å etablere et system med betalingsterminaler mv. Jeg vil her vise til både at egenandelsregelverket ikke er endret og også mer generelt at beslutninger knyttet til bl.a. slik infrastruktur ikke foretas av departementet og at departementet derfor heller ikke har anslag knyttet til slike enkeltkostnader.
Representanten spør også om hva de estimerte inntektene er. Jeg forstår dette spørsmålet slik at det spørres etter hvor store egenandelsinntekter sykehusene skulle få dersom egenandelsregelverket hadde blitt endret. Jeg vil her vise til at regelverket ikke er endret. Det er ikke budsjettert med noen endringer i inntekter for sykehusene på dette feltet i statsbudsjettet for 2018.
Jeg vil for ordens skyld understreke at de aktuelle egenandelene inngår i grunnlaget for egenandelstak 1, sammen med egenandeler for somatiske helsetjenester herunder konsultasjoner hos fastlegen. Egenandelstaket i 2018 er 2 258 kroner.