Skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1053 (2017-2018)
Innlevert: 28.02.2018
Sendt: 01.03.2018
Besvart: 07.03.2018 av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Freddy André Øvstegård (SV)

Spørsmål

Freddy André Øvstegård (SV): Når utstyrssentraler er en viktig infrastruktur for at utsatte barn blir sosialt inkludert og kan delta i fritidsaktiviteter, bør det sikres et godt og likeverdig tilbud over hele landet. Rapporten som evaluerer den nasjonale tilskuddsordningen mot barnefattigdom kommer med forbedringspunkter.
Vil statsråden ta initiativ til å følge opp anbefalingene fra rapporten, som å øremerke tilskudd til utstyrssentraler, innføre retningslinjer for drift og etablere en overordnet organisering av utstyrssentraler?

Begrunnelse

101 300 barn vokser opp i fattige familier, både antall og andel har økt betydelig. Mange av disse barna får ikke deltatt på fritidstilbud på lik linje som de andre. Mange barn sier at følelsen av ensomhet, det å ikke få være med på grunn av familienes økonomi, som noe av det verste med dårlig økonomi i familien. Den 16. Februar ble rapporten «Fra deltakelse til mestring» lansert, som evaluerer Nasjonal tilskuddordning mot barnefattigdom. En viktig del av tilskuddsordningen er tilskudd til utstyrssentraler rundt om kring i kommunene som låner ut fritidsutstyr til barn og unge, slik at flere kan delta.

Noen av de forholdene som framheves som viktig for å utvikle tiltak og fremme deltakelse blant barn og unge, er:

-at det tas utgangspunkt i arenaer og etablerte relasjoner til barn og unge for å utvikle relevante tiltak og senke terskelen for deltakelse
-at de er åpne for alle, bredt innrettet og ikke stigmatiserer
-at det er god kvalitet og attraktive tilbud
-at det er etablert systemer for tilgang til utstyr for deltakelse

Spesielt for utstyrssentraler fremheves:

-at det er etablert ordninger for drift av utstyrssentralen
-at kvaliteten på utstyret er bra, relevant og etterspurt av målgruppene og andre innbyggere i kommunen
-at ordningen blir allment kjent og brukt av et bredt spekter av innbyggerne i kommunen
-at det er etablert samarbeid mellom skole, barnehage eller andre som kan bidra til at alle barn og unge får tilgang til utstyr ved turer og arrangementer

Regjeringens politikk mot barnefattigdom har blitt kritisert for at de viktigste virkemidlene er smale ordninger kun for de aller svakeste som kan virke stigmatiserende, i stedet for universelle ordninger som virker inkluderende. Hvordan utstyrssentralene fungerer er viktig i dette bildet.

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Jeg kan forsikre representanten Øvstegård om at jeg følger nøye med på utviklingen av "Nasjonal tilskuddsordning mot barnefattigdom". I etterkant av evalueringen av tilskuddsordningen, skal anbefalingene til forskerne vurderes. Jeg er svært glad for at ordningen viser seg å nå utsatte barn og ungdom med inkluderende og treffsikre tiltak, og at mange av kommunene som mottar støtte har utviklet et godt samarbeid mellom frivillig og offentlige sektor i avhjelping av barnefattigdom.
Jeg har besøkt flere sentraler, sist i Oslo. At dette er lokale initiativ, der frivillige krefter gjerne med støtte fra kommunene, jobber for et best mulig tilbud er viktig i seg selv. Derfor ser jeg det ikke som formålstjenlig å øremerke midlene til utstyrssentraler. Jeg har tillit til at den enkelte kommune i samarbeid med lag og organisasjoner lokalt, har kunnskap om hvilke tiltak som bør prioriteres i sitt arbeid mot barnefattigdom. Det er laget et forenklet skjema i ordningen for kommuner som vil opprette eller videreutvikle utlånssentraler. Det er også laget et sett av kriterier for tilskudd fra ordningen som skal sikre at midlene brukes for å redusere de økonomiske barrierene for deltakelse i ulike ferie- og fritidsaktiviteter. Ordningen er enkel og åpen for søknader fra hele landet. En overordnet organisering av utstyrssentraler fra statens side er derfor lite hensiktsmessig.
I statsbudsjett for 2018 er det satt av om lag 270 millioner kroner til "Nasjonal tilskuddsordning mot barnefattigdom". Det er for 2017 gitt tilskudd til 56 utstyrssentraler med samlet tilskudd på mer enn 13 millioner kroner. For 2018 er det mer enn 100 søknader om midler til utstyrssentraler.