Skriftlig spørsmål fra Per Espen Stoknes (MDG) til helseministeren

Dokument nr. 15:1127 (2017-2018)
Innlevert: 08.03.2018
Sendt: 09.03.2018
Rette vedkommende: Eldre- og folkehelseministeren
Besvart: 19.03.2018 av eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen

Per Espen Stoknes (MDG)

Spørsmål

Per Espen Stoknes (MDG): Brånåsen deponi var et kommunalt avfallsdeponi som ble lagt ned i 1991. I dag skaper deponiet store utfordringer for beboere i samme område. Det har blant annet oppstått setningsskader, lekkasjer av deponigass inn i husene, en eksplosjon som følge av deponigass og en antennelse. Mange opplever helseplager og usikkerhet knyttet til risikoen ved å bli eksponert for deponigass.
Hvordan vil statsråden sikre at helsetilstanden til mennesker bosatt på og ved Brånås avfallsdeponi blir kartlagt og ivaretatt?

Begrunnelse

Brånåsen deponi var et kommunalt deponi som var i drift i perioden ca. 1970 - 1991. Deponiet inneholder store avfallsmengder og avfallet er deponert i en periode hvor det var mindre kontroll med hva som ble deponert enn i dag. Det var også tillatt å deponere avfall med organisk innhold i det samme tidsrommet. I nærheten av deponiet er det boliger oppført i 1993/94 og i 2016 ble det bygget ett nytt boligfelt på toppen av deponiet, Nitteberg Hage. (Brev fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus til Skedsmo kommune datert 13.01.2017).
I 2016 ble det kjent at boliger fra det eldre byggefeltet har fått lekkasjer av deponigass inn i husene og at boliger også har fått setningsskader på grunn av nærheten til deponiet. Det har vært antennelse i et hus som nå er revet, en eksplosjon i en bygning forårsaket av deponigass. Et beboerpar har vært evakuert til en kommunal bolig de siste 4 månedene, mens det gjøres utbedringer etter det er målt høye verdier av deponigass i boligen deres. Østlandssendingen har beskrevet forholdende ved deponiet gjennom en rekke artikler siden 2016. Skedsmo kommune har etter pålegg fra fylkesmannen engasjert Multikonsult og Norconsult som nylig har utarbeidet en handlingsplan. Denne beskriver en plan for målinger av deponigass i boliger, oppfølging og tiltak som kan hindre innlekking av deponigass i bygninger, samt oppfølging av utfordringer knyttet til gassanlegg, setningsskader og sigevann. Kommunen har også utarbeidet en foreløpig kommunikasjonsplan, hvor det opplyses at kommunen er i kontakt med Folkehelseinstituttet når det gjelder helseutfordringer. I kommunens foreløpige kommunikasjonsplan kan vi lese at "Det er også registrert vond lukt fra deponiet i området, som kan bidra til hodepine, kvalme og ubehag. Det gjøres nå oppfølgende undersøkelser for å bringe klarhet i bl.a. benzen-nivåene. (...) En rekke beboere har anført ulike helseproblemer direkte til kommuneoverlege, via fastlege og korrespondanse mellom beboere, borettslag og advokater. Det er i hovedsak snakk om hodepine, kvalme, astma, søvnproblemer og generell bekymring, både for helse og verdier."
Beboere ved deponiet uttrykker imidlertid at de opplever å ikke bli hørt og at de ikke blir tatt på alvor av kommunen. Mange ønsker å flytte fra søppelfyllingen, og ber om at kommunen kjøper husene deres. Etter at det ble kjent at det lekker deponigass inn i boliger i området, har mange gitt sterkt uttrykk for bekymringer og helseplager. Til tross for dette har de etter det vi er kjent med, ikke fått noen form for helsefaglig oppfølging, og de kan ikke se at det er gjennomført noen kartlegging av helsetilstand eller gjort undersøkelser av omfanget av helseutfordringene til innbyggere i området rundt deponiet.

Åse Michaelsen (FrP)

Svar

Åse Michaelsen: Etter forskrift om miljørettet helsevern med hjemmel i folkehelseloven skal kommunen ved en miljøhendelse eller ved mistanke om utbrudd av sykdom knyttet til helseskadelige miljøfaktorer, iverksette nødvendige tiltak for å forebygge, håndtere og begrense negative helsekonsekvenser. Kommunen skal vurdere om den har kapasitet og kompetanse til selv å håndtere situasjonen, og innhente bistand fra Folkehelseinstituttet (FHI) eller annet relevant kompetansemiljø der det er behov.
FHI ved avdeling for luft og støy bistår Skedsmo kommune i saken om Brånåsen deponi og er også i dialog med Fylkesmannen i Oslo og Akershus. FHI har bedt Skedsmo kommune om å foreta kontrollmålinger av benzen i 21 boliger som har hatt særskilte problemer med deponigasslekkasje. Endelig rapport med resultatene fra disse målingene forventes ferdigstilt i løpet av de nærmeste dagene. FHI vil deretter foreta en helsefaglig vurdering av benzenkonsentrasjonene i boligene. På bakgrunn av mer informasjon til FHI i uke 11 om type spesialavfall som er deponert i deponiet vil det videre vurderes om det er behov for ytterligere gassmålinger i de berørte boligene.
Ut over dette har FHI stilt seg til disposisjon for direkte kontakt med beboerne ved Brånåsen. Instituttet har vært i dialog med en rekke beboere, både enkeltpersoner og borettslag, og vil delta på beboermøte. I lys av forholdene som har vært avdekket i boligområdet ved tidligere Brånåsen avfallsdeponi, vil FHI videre gjennomgå sine generelle vurderinger rundt helserisiko ved boliger på eller ved nedlagte avfallsdeponier.
Beboere som føler helseplager bør kontakte fastlegen for vurdering. Kommunen har ansvaret for å ha oversikt over helseforholdene. FHI skal etter behov bistå Skedsmo kommune i planlegging og gjennomføring av en eventuell helseundersøkelse for å følge opp beboerne i området. FHI kan oppbevare og behandle helseopplysninger mottatt gjennom varsel så lenge det er nødvendig for å håndtere en ev. helsetrussel. FHI har hjemmel til å etablere registre med helseopplysninger for å håndtere beredskapssituasjoner. Slike registre kan etableres for å gi oversikt og kunnskap om utbredelse, årsakssammenhenger og konsekvenser ved miljøhendelser, ved mistanke om utbrudd av sykdom relatert til eksponering for helseskadelige miljøfaktorer.
Fylkesmannen følger opp kommunen tett. Fylkesmannen har tidligere bedt Skedsmo kommune som ansvarlig forurenser om å kartlegge spredning av gass og sigevann. Rapporten ble levert 15. november 2017 og det ble avholdt møte mellom kommunen og Fylkesmannen i etterkant. Det har også blitt sendt et nytt pålegg som skal sikre at kommunen får full oversikt og er føre var i denne saken. Her ble kommunen pålagt å utrede tiltak både på kort og på lang sikt. I tillegg skal de lage et overvåkingsprogram for utslipp fra deponiet. Pålegget hadde frist 20.2.2018.
Fylkesmannen har innkalt til nytt møte mandag den 19. mars med både kommunen og Folkehelseinstituttet for blant annet å bli presentert for de siste målingene som er blitt gjennomført, og for å få FHI sin vurdering av prøveresultatene.