Lars Haltbrekken (SV): Antarktis trues av klimaendringer. Opprettelse av større verneområder kan sikre økosystemenes robusthet.
Støtter Norge det nåværende forslaget fra EU om å etablere et verneområde i Weddelhavet, som skal opp til behandling i årets møte i Konvensjonen for bevaring av marine levende ressurser i Antarktis, CCAMLR, og hvordan stiller Norge seg til forslaget fra Chile og Argentina om å verne en 30 kilometers sone rundt Antarktishalvøya?
Begrunnelse
Antarktis er i dag truet av klimaendringene, som har ført til en rask temperaturøkning i området. Dette stresser de antarktiske økosystemene, og blant annet flere av pingvin-artene i Antarktis sliter med endrede livsvilkår grunnet klimaendringene. Å opprette store sammenhengende verneområder i Antarktis vil bidra til å sikre økosystemenes robusthet i møte med klimaendringene, og dermed sikre det marine livets fremtid i Antarktis.
Gjennom Konvensjonen for biologisk mangfold har Norge forpliktet seg til å verne 10 prosent av havet innen 2020. Foreløpig ligger hverken Norge eller andre land til å nå dette målet.
Norge er et av 25 medlemsland i Konvensjonen for bevaring av marine levende ressurser i Antarktis (CCAMLR). CCAMLR har som mål å bevare det marine livet i Antarktis, og er foreløpig det eneste organet som har myndighet til å opprette marine verneområder i internasjonalt farvann. I 2011 ble CCAMLRs medlemsland enige om å opprette et representativt nettverk av marine verneområder i Antarktis. CCAMLR hadde allerede vernet et lite område utenfor Sør-Orknøyene, og i 2016 opprettet man det andre verneområdet i det kommende nettverket da Rosshavet ble vernet. For at CCAMLR skal kunne opprette marine verneområder er man avhengig av at alle medlemslandene støtter verneforslaget.
Norge har følgelig, på lik linje med resten av CCAMLRs medlemsland, en nøkkelrolle i å sikre opprettelsen av et nettverk av marine verneområder i Antarktis. Det ligger i dag et forslag på bordet fra EU om å verne deler av Weddelhavet. Det vil naturlig inngå i nettverket av marine verneområder i Antarktis, og det vil bli verdens største verneområde om CCAMLRs medlemsland enes om det nåværende forslaget.