Jenny Klinge (Sp): Mener statsråden at det kan være hensiktsmessig for Gjenopptakelseskommisjonen å ta opp flere saker enn den gjør i dag, inkludert store og vanskelige saker som en er usikker på vil føre til frifinnelse, hva anser i så fall statsråden som den riktige måten å få frem på for å sørge for dette, og mener statsråden eventuelt det er behov for en større kartlegging av dagens terskel og praksis?
Begrunnelse
Viser til sak hos P4 22.03.18 der det kommer frem at kun 13 prosent av sakene Gjenopptakelseskommisjonen har behandlet har blitt gjenopptatt. I saken kommer det frem at Gjenopptakelseskommisjonen har fått 2148 saker på bordet siden sin oppstart, og kun 279 av disse sakene har blitt sendt til ny behandling i rettsvesenet. Det trekkes også frem at en høy andel av sakene som har gått videre har endt med frifinnelse, det vil si 166 av 297 saker.
Representanten har stor forståelse for at terskelen for gjenopptakelse bør være høy, og har tiltro til at kommisjonen arbeider godt med de saker som blir lagt frem for den. Representanten vil også presisere at det ikke er om å gjøre at flest mulig saker blir tatt opp igjen, men at de riktige sakene blir tatt opp. Representanten mener samtidig det kommer frem interessante synspunkter i saken hos P4, bl.a. fra en anerkjent jussprofessor ved UiO som mener at Gjenopptakelseskommisjonen burde ta opp flere saker, og at det å ta opp store og vanskelige saker kan bidra til større tillit til at kommisjonen er balansert.
Representanten vil understreke at tiltroen til at Gjenopptakelseskommisjonen er balansert og tar opp igjen de riktige sakene er svært viktig for tilliten til både kommisjonen og det norske rettssystemet generelt, og ønsker derfor at statsråden redegjør for sitt synspunkt på dagens terskel og praksis.