Skriftlig spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1273 (2017-2018)
Innlevert: 06.04.2018
Sendt: 06.04.2018
Rette vedkommende: Forsvarsministeren
Besvart: 13.04.2018 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): Kan statsråden redegjøre for lengde, mandat og målsettinger for oppdraget Norge har forpliktet seg til i Niger, og hva slags evaluering som er planlagt for å se om disse blir oppfylt?

Begrunnelse

Forsvarsdepartementet ved forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har nylig kunngjort at 40 norske soldater og et Hercules-fly skal stasjoneres til Niger for et tidsavgrenset oppdrag. I tillegg skal Norge sende et mindre antall stabsoffiserer. Det er imidlertid foreløpig uklart hvor lenge disse skal være i Niger. I VG den 3.april 2018 uttaler forsvarsdepartementet at dette fremdeles er under utredning.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Regjeringen har besluttet at Forsvaret i perioder vil kunne bidra til trening og mentorering av sikkerhetsstyrker fra land i Sahel-regionen. I 2018 deltar Forsvaret i en tre ukers periode med et mindre bidrag til kapasitetsbygging av regionale sikkerhetsstyrker i Niger sammen med en rekke andre vestlige land. Målsetningen er å bidra til å styrke stabiliteten i regionen. Samtidig er Forsvarets deltakelse i denne typen aktiviteter nyttig for å ivareta Norges evne til krisehåndtering.
Terrortrusselen i Niger og flere andre land i regionen er økende, og regjeringen ønsker derfor å ta del i det internasjonale samfunnets innsats for å styrke disse landenes evne til å beskytte seg mot slike trusler. Denne innsatsen er en del av en helhetlig tilnærming hvor politiske, humanitære, utviklingsmessige og militære virkemidler sees i nær sammenheng. Regjeringen har også styrket den humanitære innsatsen i Sahel og lagt betydelig vekt på utviklingsbistand til Mali og Niger.
Evalueringen av Forsvarets kapasitetsbyggingsoppdrag i Niger finner sted som en del av den løpende oppdragsdialogen mellom Forsvarsdepartementet og Forsvarsstaben. For å få et best mulig informasjonsgrunnlag når det gjelder Forsvarets bidrag i Sahel vil et begrenset antall norske stabsoffiserer bli sendt til relevante franske og amerikanske hovedkvarter med ansvar for denne regionen. Det er ennå ikke avgjort hvilke konkrete hovedkvarter som er aktuelle. Det pågår en dialog mellom Forsvarsdepartementet, Forsvarsstaben, samt USA og Frankrike for å avklare dette.