Jenny Klinge (Sp): Hvilke konkrete halvautomatiske våpen – i tillegg til Ruger Mini 14 - vurderer nå regjeringen å forby gjennom forskrift, og hvordan vil statsråden sikre forutsigbarhet for folk som i dag er i ferd med eller vurderer å erverve et nytt halvautomatisk våpen?
Begrunnelse
Guro Angell-Gimse (H) sa i Dagsnytt 18 13/3 at (sitert fra sendingen):
«Det er ikke bare Mini Ruger 14 som vil bli forbudt, men det blir tilsvarende våpen også som har et skadepotensiale tilsvarende en Mini Ruger 14. Da vil det bli fastsatt i forskrift hvilke våpen det dreier seg om, og det kan bli veldig mange andre òg.»
Senterpartiet var det eneste partiet som stemte mot et forbud med tilbakevirkende kraft på enkelte halvautomatiske jaktvåpen da den nye våpenloven ble vedtatt før påske. Vi fikk heller ikke støtte for at det må innføres en kompensasjonsordning for våpeneiere som blir rammet av at forbudet får tilbakevirkende kraft. Vi må forholde oss til stortingsflertallet, men vi er nå opptatt av å sikre forutsigbarhet for våpeneiere og våpenkjøpere. Tidligere justisminister Listhaug sa som svar på en replikk fra undertegnede i debatten om den nye våpenloven at hun ville ta med seg innspillet mitt om at folk som ønsker å kjøpe halvautomatiske våpen må få informasjon om hvilke modeller som vil bli forbudt i løpet av få år. Jeg har fått beskjed om at dette er fulgt opp på et vis, men det er fint om det kan gis informasjon om på hvilken måte dette er fulgt opp, samt om det er avklart hvilke andre modeller enn Ruger Mini 14 som kan bli forbudt.
Det er nødvendig å få avklart om det stemmer at «veldig mange andre» modeller også kan bli forbudt, slik Guro Angell Gimse sa i Dagsnytt 18 den 13/3. Helst bør det avklares snarest nøyaktig hvilke modeller som blir forbudt, men jeg forutsetter at dette gjøres etter faglige innspill fra organisasjonene. Det kan synes som om den faglige tilnærmingen sviktet i innføringen av dette tilbakevirkende forbudet.