Skriftlig spørsmål fra Torstein Tvedt Solberg (A) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:1304 (2017-2018)
Innlevert: 10.04.2018
Sendt: 11.04.2018
Besvart: 16.04.2018 av kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner

Torstein Tvedt Solberg (A)

Spørsmål

Torstein Tvedt Solberg (A): Vil kunnskapsministeren ta initiativ til at alle videregående skoler i Norge får en "mobbeknapp" som gjør det lettere for elever å varsle om mobbing eller trakassering?

Begrunnelse

Etter initiativ fra elevrådet på Bodø vgs. har alle videregående skoler i Nordland fått en godt synlig "mobbeknapp" på sine nettsider på rekordtid. Mobbeknappen er like enkel som den er genial. En trykker på den røde knappen «Meld fra om mobbing». Et enkelt skjema åpner seg og gir mulighet for å fylle inn navn, epost, telefonnummer og noen korte setninger om hva du har opplevd. Når du trykker send, går det en epost rett til rektor ved din videregående skole som er forpliktet til å gi et svar og sette inn tiltak senest fem dager etter at meldingen er mottatt. Ideen er utviklet i Nordland, men så god at jeg mener den bør spres til hele landet.
Selv om mye av mobbingen skjer utenfor skoleområdet, på sosiale medier, og på andre tider av døgnet har skolen et viktig lovpålagt ansvar. Derfor vil et enkelt lavterskeltilbud som en «mobbeknapp» på skolenes nettsider være et viktig verktøy i kampen mot mobbing og trakassering.

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Denne regjeringen tar mobbing og trakassering i skolen på alvor. I 2018 bevilges det om lag 80 millioner til arbeidet mot mobbing. Det er nær en tredobling på tre år. Den økte innsatsen går til kompetansesatsing, nytt og bedre lovverk og mer hjelp og støtte til elever som blir mobbet.
Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø, og skolene skal ha nulltoleranse mot mobbing, vold, diskriminering og trakassering. Et nytt og bedre lovverk mot mobbing trådte i kraft 1. august 2017. Det nye lovverket styrker elevenes rettssikkerhet og stiller strengere krav til skolene. Elevene som blir utsatt for mobbing eller trakassering og deres foreldre kan nå klage direkte til fylkesmannen dersom de mener skolen ikke gjør nok for å hjelpe.
Gjennom det nye lovverket har vi innført en plikt til å informere om elevens rettigheter og hvor de skal henvende seg om slike saker. Det er skoleeier og skolen som selv beslutter hvordan de skal sikre at elever har informasjon og på en enkel måte får meldt fra om mobbing og trakassering. Dette kan gjøres på flere måter, og jeg synes en "mobbeknapp" som Nordland fylkeskommune har innført er et godt verktøy. Jeg håper andre fylkeskommuner ser på ideen og erfaringene som blir gjort der, og at de følger etter med løsninger som kan senke terskelen for å melde fra om mobbing eller trakassering.
Jeg vil likevel ikke pålegge alle skoleeiere å ha akkurat denne ordningen. Jeg mener det er riktig å overlate til skolene og skoleeierne å vurdere hvilke varslingsrutiner og verktøy som passer best på deres skoler. Dette skal de gjøre i samarbeid med de brukerorganene som er aktuelle, for eksempel elevrådet ved skolene. Vi har nylig sørget for at alle fylker får sitt eget mobbeombud. Skoler og skoleeiere vil kunne få nyttige innspill fra sitt lokale mobbeombud når de skal etablere rutiner og verktøy.
Jeg vil i tillegg understreke at det skal være enkelt å melde fra om mobbing og trakassering, både til skolen og fylkesmannen. Elever skal ikke måtte melde fra skriftlig eller på bestemte skjemaer. Opplæringsloven legger et klart ansvar på alle som arbeider på skolen om at de skal varsle rektor dersom de får mistanke om, eller kjennskap til, at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø. Nylig har vi også varslet Stortinget at vi vil foreslå at også videregående skoler får hjemmel til å tvangsflytte elever i de mest alvorlige sakene hvor andre tiltak ikke nytter.
Utdanningsdirektoratet har laget gode veiledninger og informasjonsmateriell til barn, unge og foreldre som ønsker å vite mer om rettigheter og klagemuligheter. Jeg vil særlig trekke fram nettsiden nullmobbing.no som samler informasjon om hvilke rettigheter elevene har og hvordan man som elev eller foreldre bør gå fram i en mobbesak. Nettsiden er enkelt tilgjengelig på statlige nettsteder, og vi har oppfordret alle skoler og skoleeiere om å legge en lenke på sine nettsider. Jeg er glad for at mange har gjort det. I tillegg vil jeg minne om at vi har styrket Barneombudets arbeid mot mobbing og chat-tjenesten "Snakk om mobbing" ved Blå Kors i Kristiansand. Ved hjelp av disse tiltakene har vi har lagt til rette for at elever og foreldre på en enkel måte kan si ifra når de ikke har det bra på skolen.