Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1308 (2017-2018)
Innlevert: 10.04.2018
Sendt: 11.04.2018
Besvart: 18.04.2018 av helseminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Er statsråden enig i at den økonomiske situasjonen ved Sørlandet sykehus viser at det er behov for å øke rammene til spesialisthelsetjenesten eller mener han sykehuset selv er skyld i sin anstrengte økonomi, og er det aktuelt å se på inntektsfordelingen internt i Helse Sør-Øst, for å sikre at man i tilstrekkelig grad tar høyde for de føringene nasjonal helse- og sykehusplan gir vedrørende videreføring av ulike lokasjoner for sykehusdrift med sine akuttfunksjoner, slik som ved Sørlandet sykehus?

Begrunnelse

Fædrelandsvennen viste i et oppslag 10.april til at behovet for kutt i driften ved Sørlandet sykehus ser ut til å stige fra 200 til 300 millioner. Det advares mot en «lite bærekraftig økonomi».
I nasjonal helse- og sykehusplan slås det fast at det skal være tre sykehus i Agder, alle med akuttfunksjoner. Skal man klare å fylle alle tre sykehusene med et godt innhold med moderne utstyr og i funksjonelle bygg, krever det et økonomisk handlingsrom.
Regjeringen med støtte fra KrF har i sitt statsbudsjett for 2018 lagt opp til at sykehusene får en vesentlig strammere økonomi, enn hva Arbeiderpartiets alternative budsjett la opp til.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Helse Sør-Øst RHF skal innen desember 2018 ferdigstille Regional utviklingsplan 2035 i tråd med føringer og mål fra Nasjonal helse- og sykehusplan. Den regionale utviklingsplanen skal presentere framskrivninger og kapasitetsbehov. Den skal også konkretisere strategiske mål og tilhørende tiltak som kan legge grunnlag for en bærekraftig helsetjeneste fram mot 2035. Planen skal sammenfatte helseforetakenes utviklingsplaner og kvalitetssikre dem opp mot regionens "sørge for"-ansvar og kapasitetsbehov. Regional utviklingsplan skal sendes til Helse- og omsorgsdepartementet innen utgangen av 2018. Utviklingsplanene til de fire regionale helseforetakene vil utgjøre et viktig bidrag i arbeidet med neste nasjonale helse- og sykehusplan. Oppdraget om regionale utviklingsplaner ble gitt i felles foretaksmøte 10. januar 2017. I foretaksmøte med de regionale helseforetakene 24. april 2017 ble akuttfunksjonene ved Flekkefjord sykehus avklart, for å sikre ro rundt det videre arbeidet med utviklingsplanen for Sørlandet sykehus.
Et enstemmig styre ved Sørlandet Sykehus HF vedtok administrasjonens forslag til utviklingsplan 2035 2. april 2018. Dette viser etter min mening at det er gjort et godt arbeid med å få en felles forståelse av de utfordringene helseforetaket står overfor, og i hvilken retning man skal gå for å møte de fremtidige utfordringene.
Jeg legger til grunn at Sørlandet sykehus HF i likhet med andre helseforetak baserer seg på de føringer som er gitt når det gjelder sykehusstruktur. Samtidig er jeg kjent med at situasjonen oppleves som krevende for helseforetaket, og at det er utfordrende å skape økonomisk handlingsrom for å kunne gjennomføre planlagte investeringer og vedlikehold.
De regionale helseforetakene har utviklet egne inntektsmodeller som ligner på modellen fra staten til de fire helseregionene. Formålet med inntektsmodellene er å legge til rette for et likeverdig tilbud. Det er opp til de regionale helseforetakene å bestemme hvordan midlene fra staten skal fordeles til det enkelte helseforetak.
Inntektsmodellen i Helse Sør-Øst fordeler inntekter etter objektive kriterier som skal reflektere det relative ressursbehovet mellom sykehusområdene i regionen. Kriteriene er basert på alderssammensetning og sosioøkonomiske kjennetegn ved befolkningen. Inntektsmodellen har også en komponent der helseforetakene kompenseres for kostnader de selv ikke rår over, eller særegne kostnader ved enkelte foretak.
Helse Sør-Øst RHF har over tid og i nært samarbeid med ledelse og fagressurser i helseforetakene utviklet inntektsmodellen for regionen. Etter hvert som Helse Sør-Øst RHF har sett hvordan de forskjellige delene av modellen har fungert, er det høstet erfaringer og foretatt justeringer i modellen. I 2017 satte Helse Sør-Øst RHF ned et prosjekt for å se på videreutvikling av inntektsmodellen. Prosjektet ledes av ekstern prosjektleder fra Universitetet i Oslo og inkluderer representanter fra alle helseforetakene i regionen, tillitsvalgte, brukere etc. Helse Sør-Øst opplyser at ett av forholdene som vurderes, er om nasjonal helse- og sykehusplan gir grunnlag for å innføre en egen strukturkomponent i inntektsmodellen knyttet til små akuttsykehus, lange reiseavstander mv.
Denne regjeringen har sørget for at sektoren hvert år har fått en vekst i budsjettet. I perioden 2014 til 2018 har den samlede veksten i bevilgningene til de regionale helseforetakene vært på 10 400 mill. kroner. Dersom inntektsfordelingsmodellen legges til grunn, kan det anslås at veksten i Helse Sør-Øst har vært på om lag 5 600 mill. kroner i samme periode.
I budsjettet for 2018 er det lagt opp til om lag 2 pst. vekst i pasientbehandlingen. Dette er mer enn det som kreves for å håndtere den demografiske utviklingen, og legger til rette for en videre god utvikling av spesialisthelsetjenesten.