Kjersti Toppe (Sp): Hvordan vil folkehelseministeren ivareta føre-var-prinsippet i håndtering av stoffet ethoxyquin som tilsettes fiskemelet i laksefôr, vil det igangsettes uavhengige undersøkelser for å trygge folkehelsen eller slår regjeringen seg til ro med fiskeriministerens utsagn om at han støtter seg til uttalelser som legger til grunn at det ikke er farlig å spise oppdrettslaks?
Begrunnelse
Den første setningen av Folkehelselovens formål lyder: "Formålet med denne loven er å bidra til en samfunnsutvikling som fremmer folkehelse..."
Om statlige myndigheters ansvar heter det (§ 22)
Statlige myndigheter skal i sin virksomhet vurdere konsekvenser for befolkningens helse der det er relevant.
Folkehelseministeren har et særskilt ansvar i regjeringen for at Folkehelseloven følges opp.
I saken om bruk av ethoxyquin i fiskemelet i laksefôr som Morgenbladet omtaler i utgavene 8-12.04 og 13 - 19.04 18, fremgår det at det er betydelig uenighet i fagmiljøene om hvorvidt tilsetting av den syntetiske oksidanten ethoxyquin i fiskemelet er skadelig for folkehelsen, herunder om det kan fremkalle kreft. Forskere har fremlagt flere kritiske studier og det er en prosess i EU knyttet til stoffet, i følge Morgenbladet vil EU forby det.
Videre stiller artiklene spørsmål ved uavhengigheten ved forskningen i Norge og om det er for tette bånd mellom forskningsmiljøene regjeringen støtter seg til, blant annet Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (Nifs), og eieren Nærings- og Fiskeridepartementet. Artikkelen 6.-12. april viser også til at næringsorganisasjonen Sjømat Norge har hatt deltakere inn i Nifs forskningsprosjekt på ethoxyquin, forskningsprosjektet skal ha fått støtte fra det næringsstyrte Fiskeri- og havbruksnæringens forskingsfond (FHF).
Spørsmålsstilleren viser til at dette ikke er første gangen det i norsk offentlighet blir stilt spørsmål ved folkehelse og oppdrettslaks, ei heller ved forskningsmiljøenes uavhengighet og om forskere kan forske fritt.
Fiskeriministeren uttaler (13.-19.04) til Morgenbladet: "- For at Norge skal være verdens fremste sjømatnasjon, må sjømaten som omsettes være sunn og trygg å spise. Dette ansvaret tar jeg på høyeste alvor. (...) Jeg støtter meg til de norske tilsynsmyndighetene og kunnskapsinstitusjonene. Disse uttaler at det ikke er noen grunn til bekymring, og at det ikke er farlig å spise oppdrettslaks."
Spørsmålsstilleren mener det er alvorlig at det er så stort sprik i oppfatning. Det gjør at befolkningen ikke kan være trygg på at føre- var- prinsippet legges til grunn og at hensynet til folkehelse går foran næringsinteresser. Spørsmålsstilleren mener derfor Folkehelseminsiteren må sørge for uavhengige forskningsmidler som kan frembringe uhildet faglig basert kunnskap. Videre mener spørsmålsstilleren at føre- var - prinsippet må legges til grunn og at bruk av stoffer som kan være skadelig må avsluttes inntil det er faglig enighet og kan bevises at stoffet ikke er skadelig.