Skriftlig spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helseministeren

Dokument nr. 15:1383 (2017-2018)
Innlevert: 19.04.2018
Sendt: 19.04.2018
Besvart: 27.04.2018 av helseminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Hvordan vil statsråden sikre at private kjeveortopeder som behandler barn og ungdom med behov for tannregulering ikke kan ta urimelig høye priser for det, samtidig som pasientene får en prosentvis refusjon ut fra en offentlig takst som er mye lavere?

Begrunnelse

NRK hadde 16. april en sak med tittelen «Rådyr tannregulering», på bakgrunn av at folketrygden refunderer en viss prosent av en offentlig takst, mens behandlerne gjerne tar det dobbelte av taksten. Det er ikke uvanlig at prisen per barn kommer opp i over 40 000 kr. Enkelte foreldre har flere barn som trenger tannregulering samtidig. Mellomlegget må foreldrene betale selv. Seniorrådgiver i Helsedirektoratet Per Lüdemann sier «Vi har ingen lovlige måter å stoppe dette på.» Utfordringen er at Tannlegeforeningen ikke har noen avtale med staten om pris, og kjeveortopedene kan dermed ta betalt hva de vil. Samtidig får de altså refusjon fra folketrygden. Ifølge Lüdemann i Helsedirektoratet oppgir også under halvparten av kjeveortopedene prisene sine offentlig på nettsiden «hvakostertannlegen.no», slik de er pålagt. Leder for Norsk kjeveortopedisk forening, Jon Egil Tønnevold Fiane svarer følgende på spørsmålet fra NRK «Mange kjeveortopeder går med solide millionoverskudd – er det en lukrativ bransje?»: -Det skal ikke stikkes under en stol at det er gode ordninger for tannlegevirksomhet generelt i Norge, og vi ser at det er medlemmer hos oss som har gode overskudd ved sine klinikker.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Spørsmålet om regulering av private tannlegers priser ble vurdert i St.meld. nr. 35 (2006-2007) Framtidas tannhelsetjenester. Vurderingene omfattet også maksimalpriser for tannbehandling hvor folketrygden yter stønad. Daværende regjering vurderte det som ikke aktuelt å innføre nasjonale takster for tannbehandling hvor folketrygden yter stønad. Ved behandlingen av meldingen ga et flertall i helse- og omsorgskomiteen sin støtte til denne vurderingen, jf. Innst. S. nr. 155 (2007-2008).
På lik linje med andre næringsdrivende er tannlegers prissetting regulert i lov om pristiltak (pristiltaksloven). Det framgår av loven § 2 at det er forbudt å ta, kreve eller avtale priser som er urimelige. Heller ikke må det kreves, avtales eller opprettholdes forretningsvilkår som virker urimelig overfor den annen part eller som åpenbart er i strid med allmenne interesser. Konkurransetilsynet skal kontrollere at bestemmelsene i § 2 overholdes.
I stortingsmeldingen ble det foreslått å styrke pasientenes/forbrukernes posisjon gjennom etablering av en elektronisk prisportal for tannbehandling. Stortinget ga sin tilslutning til dette, og prisportalen www.hvakostertannlegen.no ble i 2013 etablert av Forbrukerrådet.
I henhold til prisopplysningsforskriften § 10 skal tannlegene opplyse om de fullstendige prisene på de tjenestene som tilbys. Varierer stykkprisen på en tjeneste innenfor et bestemt intervall, skal høyeste og laveste pris innenfor intervallet opplyses. Eventuelle minstepriser skal oppgis.
Prisopplysning skal gis ved lett synlig prisoppslag eller ved prisliste lagt fram på det sted tjenesten vanligvis bestilles. Hvis tannlegen har hjemmeside på Internett, skal oppdatert prisliste også framgå av hjemmesiden (§ 11). Av § 18 går det fram at hvis folketrygden yter stønad til tannbehandlingen, skal stønadsbeløpet framgå av pristilbudet. Tannlegene plikter etter forskriften § 14 å registrere prisopplysningene i prisportalen.
Helse- og omsorgsdepartementet har regelmessig kontakt med Forbrukerrådet når det gjelder innholdet i prisportalen og tannlegers innmelding av sine priser i portalen. Jeg ble for ikke lenge siden gjort kjent med at kun halvparten av kjeveortopedene hadde oppgitt sine priser i prisportalen, og at de oppgitte priser var vanskelige å forstå, både for andre fagpersoner og for pasienter. Jeg har derfor bedt Helsedirektoratet om å bistå Forbrukerrådet med å få etablert et oppsett for kjeveortopedenes prisopplysninger i prisportalen som er i samsvar med prisopplysningsforskriftens regelverk. I den sammenheng skal Tannlegeforeningen trekkes inn for å bidra til at deres medlemmer i Norsk kjeveortopedisk forening registrerer sine prisopplysninger på den måte som fastsettes av prisportalen.
I vurderingen av kjeveortopedisk behandling til barn og unge og som folketrygden yter stønad til, er det viktig at de foresatte har muligheter til å få nødvendige og tilstrekkelige opplysninger for å vurdere prisene de må betale for behandlingen. Av prisportalen må det derfor framgå hva som er kjeveortopedenes fullstendige priser, eventuelt høyeste og laveste pris, og hva som er folketrygdens stønadsbeløp. Størrelsen på stønadsbeløpet vil variere avhengig av diagnose på tannstillingen, og i hvilken grad stønad fra folketrygden gis med søskenmoderasjon. De foresatte har dermed et reelt grunnlag for å kunne vurdere prisforskjellene. En fullstendig prisopplysning vil etter min vurdering også bidra til bedre priskonkurranse mellom kjeveortopedene, og kan bidra til at kjeveortopeder reduserer sine priser.
Forbrukertilsynet har ansvar for å føre tilsyn med tannlegenes plikter etter prisopplysningsforskriften. Forbrukerrådet kan tilskrive næringsdrivende som ikke etterlever kravene i forskriften om blant annet plikt til å registrere prisopplysninger i prisportalen. Hvis dette ikke fører fram kan Forbrukerrådet be Forbrukertilsynet som tilsynsmyndighet om å følge opp brudd på regelverket. Jeg vil følge opp Helsedirektoratets samarbeid med Forbrukerrådet og Tannlegeforeningen. Formålet er at foresatte til barn og unge har tilgang til fullstendige og forståelige priser i prisportalen for samtlige kjeveortopeder som praktiserer med stønad fra folketrygden.