Skriftlig spørsmål fra Eigil Knutsen (A) til kulturministeren

Dokument nr. 15:1438 (2017-2018)
Innlevert: 25.04.2018
Sendt: 26.04.2018
Besvart: 03.05.2018 av kulturminister Trine Skei Grande

Eigil Knutsen (A)

Spørsmål

Eigil Knutsen (A): Vil kulturministeren ta initiativ til en ny vurdering av om Festspillene i Bergen skal ha sin egen post på statsbudsjettet?

Begrunnelse

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 foreslo den daværende H/Frp-regjeringen å beholde Festspillene i Bergen som egen post på statsbudsjettet. Et flertall i Stortingets familie- og kulturkomite, bestående av Høyre, Frp og KrF, vedtok imidlertid å overføre institusjonen til Kulturrådets post på statsbudsjettet. Et mindretall i komiteen, bestående av Arbeiderpartiet, ønsket å utsette overføringen inntil Stortinget hadde tatt stilling til knutepunktsordningen i sin helhet. Festspillene i Bergen (FiB) har mottatt statsstøtte siden oppstarten i 1953, og hadde sin egen post på statsbudsjettet frem til 2016. FiB er i større grad en institusjon enn en festival, noe det høye tilskuddsnivået også reflekterer. Fjerningen av FiB fra statsbudsjettet har skapt stor usikkerhet for fremtidens økonomiske handlingsrom, og det er et tverrpolitisk ønske fra Bergen og Hordaland om å få FiB tilbake som egen post på statsbudsjettet.

Trine Skei Grande (V)

Svar

Trine Skei Grande: Etter Stortingets vedtak om å avvikle knutepunktordningen, har Norsk kulturråd gjennom forvaltningen av Norsk kulturfond ansvaret for hele festivalfeltet, med unntak av festivalstøtten til filmfestivaler som forvaltes av Norsk filminstitutt. I 2018 har kulturfondet nær 920 millioner kroner til fordeling. Dette er en økning på om lag 20 mill. kroner sammenlignet med 2017. I motsetning til dem som får tilskudd direkte fra statsbudsjettet, kan festivalene i Kulturrådets nye festivalstøtteordning for musikkfestivaler søke tilskudd for inntil fem år av gangen. Kulturrådet har også lagt til rette for at festivalene kan ha en ordning med regional medfinansiering etter en fordelingsnøkkel hvis de oppnår avtale om dette med fylke og kommuner. Rådet fatter vedtak om tilskudd på grunnlag av kunst- og kulturfaglig skjønn innenfor de overordnede føringer som er gitt av Stortinget og departementet. Rådet er faglig uavhengig i sitt arbeid og kan ikke instrueres når det gjelder enkeltvedtak. Departementet kan heller ikke overprøve rådets vedtak når det gjelder det kunst- og kulturfaglige skjønnet. Helhetsvurderinger basert på kunst- og kulturfaglig skjønn i fagutvalg og råd ligger til grunn for Kulturrådets tildelinger. Hensynet til rekruttering, plass til nye prosjekter og aktører vurderes kontinuerlig opp mot behovet for stabilitet hos etablerte aktører, og sikrer en dynamikk i fondsforvaltningen. Festspillene i Bergen er, sammen med andre festivaler rundt om i landet, viktige formidlingsarenaer for et mangfold av norsk og internasjonal kunst og kultur. De er unike samlingspunkt for bransje og publikum, og viktige arenaer for inspirasjon og erfaringsutveksling. Både institusjoner og aktører i det frie kunstfeltet ønsker seg sikkerhet for fremtidens økonomiske handlingsrom. Som mangeårig Stortingspolitiker har jeg erfart at ingen er trygge selv om de står oppført med en egen post på et budsjett. Det er i så måte noe overraskende at Festspillene i Bergen kun har søkt ettårig tilskudd fra Kulturrådet, når de kunne ha søkt om inntil fem år. Vi er midt i arbeidet med en ny kulturmelding. Meldingen skal fastsette hva som skal være målene for fremtidens nasjonale kulturpolitikk, og vurdere hva som skal være statens rolle sett i forhold til de andre forvaltningsnivåene. Stortinget har vært tydelige på at endringer i ansvars- og oppgavefordelingen på kulturfeltet skal gjøres i lys av denne meldingen. I den forbindelse vil vi også vurdere forvaltningen av ordninger under Norsk Kulturråd, herunder festivalstøtteordningen.