Skriftlig spørsmål fra Ruth Grung (A) til fiskeriministeren

Dokument nr. 15:1462 (2017-2018)
Innlevert: 30.04.2018
Sendt: 30.04.2018
Besvart: 09.05.2018 av fiskeriminister Per Sandberg

Ruth Grung (A)

Spørsmål

Ruth Grung (A): Fiskehelse er en av de største begrensninger for videre vekst i oppdrettsnæringen.
Mener ministeren at dagens nivå på strategiske forskningsmidler er tilstrekkelig til å sikre ønskelig kunnskapsutvikling for å avdekke, begrense og avverge helsetrusler for oppdrettsfisk, eller skal helsesatsingene innen blå sektor nesten utelukkende bestemmes av eksterne aktører som Fiskeri- og havbruksnæringen forskingsfond?

Per Sandberg (FrP)

Svar

Per Sandberg: Forskning er et viktig satsingsområde for denne regjeringen, og vi har siden vi kom i regjering styrket den marine forskningen.
Fiskehelse er av de områder innen havbruksforskning i Norge som det satses mest på, og forskningen skjer bredt. Veterinærinstituttet er vår sentrale kunnskapsleverandør på fiskehelse. Departementet har også slått sammen våre to tidligere forskningsinstitutter; Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning og Havforskningsinstituttet som et ledd i å styrke den marine forskningen og forvaltningsrådgivningen. Det nye Havforskningsinstituttet har en betydelig forskningsinnsats på ernæring, lus og fiskevelferd gjennom vår tildeling. Det forventes at sammenslåingen vil gi økt samspill om fag, infrastruktur og drift, både nasjonalt og internasjonalt. Vi får allerede nå positive signaler om at det nye instituttet utnytter de nye mulighetene for å etablere flere tverrfaglige prosjekter på et felt hvor havmiljø henger sammen med spørsmål knyttet til fiskens ernæring og trygg og sunn sjømat.
Fiskehelseforskning finansieres gjennom Forskningsrådets virkemidler og fiskehelse utgjør den største enkeltporteføljen i Havbruksprogrammet. Forskningsrådet finansierer også sentre for forskningsdrevet innovasjon som forventes å få stor betydning for havbruksproduksjonen. Her vil jeg spesielt nevne Lakselussenteret som Universitetet i Bergen har etablert sammen med ni samarbeidspartnere. Senterets hovedmål er å bidra til økt verdiskaping innenfor havbruksnæringen gjennom å finne en god og bærekraftig løsning på et alvorlig sykdomsproblem. Hav er også et prioritert område i Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, og omfatter forskning på fiskehelse.
Samlet sett utgjør fiskehelse en betydelig andel av den offentlige innsatsen på havbruksforskning, og vi har oppnådd viktige resultater på dette området. Samtidig utgjør fiskehelse, som dyre- og folkehelse et komplisert felt, hvor det kreves omfattende innsats over tid og på et bredt spekter av problemstillinger. Globalt er det en betydelig kunnskaps-utvikling på helse hos mennesker og produksjonsdyr som er viktige husdyrarter for svært mange land, som kylling og gris. Oppdrett av laks foregår i langt mindre skala. Relativt sett er det dermed færre land som har tilsvarende interesse som Norge for atlantisk laks som produksjonsdyr. Det medfører at det naturlig vil være færre land som bidrar med å utvikle kunnskapsfronten om oppdrettslaks, for ikke å nevne rensefisk. Norge er en aktiv pådriver for å få styrket vektleggingen av akvakultur i vårt forskningssamarbeid med EU, Horisont2020. Selv om vi har lykkes i noen grad, har blant annet Veterinærinstituttet påpekt at det er få utlysninger på fiskehelse i EU. Når det er sagt, har Norge et viktig internasjonalt forskningssamarbeid med land som nettopp søker seg til Norge ut fra en felles interesse for akvakultur og oppdrettslaks. Uansett gjør dette at vi trenger at både næringen og det offentlige har en tung innsats på fiskehelse og jeg er derfor glad for at Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) har gitt betydelig prioritet til dette forskningsområdet.
Det er en politisk målsetting at industrien skal øke sin FoU-innsats, for å få økt relevans og at forskningsresultater tas i bruk. Formålet med avgiften som finansierer Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond sin virksomhet, var å øke næringens FoU-innsats. Det var bred enighet om innføring av avgiften i Stortinget, og vår erfaring er at det er bred oppslutning om ordningen i næringen. Etter mitt syn viser Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond sin betydelige innsats på fiskehelse at næringen gir prioritet til det viktige området som fiskehelse er for næringen. Både en sterk offentlig innsats og en sterk næringsinnsats er dermed viktig for at vi skal klare å løse utfordringene på dette feltet.