Skriftlig spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1472 (2017-2018)
Innlevert: 02.05.2018
Sendt: 03.05.2018
Besvart: 09.05.2018 av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): Vi vet at journalister som utdannes i nord, tar med seg større forståelse for Nord-Norge i sitt arbeid. Som skoleeier er departementet ansvarlig for at den norske offentligheten bemannes av journalister med utdanning og perspektiver fra alle landsdeler.
Hvordan vil statsråden ivareta dette ansvaret, hvis halve landet står uten journalistutdanning?

Begrunnelse

Da journalist utdanninga i Bodø ble opprettet for 30 år siden var et av hovedargumentene at å utdanne journalister også i denne landsdelen var viktig for demokratiet. Det er viktig for lokaldemokratiet, og for demokratiet nasjonalt, at perspektiver fra hele landet kommer med i den offentligesamtalen. Resultatet har stått i stil med formålet: Studiet har hatt god søkning og har i alle sine år vært avgjørende for rekruttering til et stort antall redaksjoner i både Trøndelag og Nord-Norge. Institusjonen har dermed fylt en viktig samfunnsoppgave.
I år har Nord Universitet planlagt ett nullopptak, noe som har skapt reaksjoner i fagmiljøet i nord. Og en frykter at dette vil være første steg mot en nedleggelse av studiet.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: Departementet har vært i kontakt med Nord universitet som opplyser at bakgrunnen for deres beslutning om nullopptak er lav søking til studiet over lengre tid. Det har vært mindre enn én førsteprioritetssøker per studieplass hvert år de siste fire årene. Det har også vært høyt frafall i studiet på de siste kullene, med over 50 prosent frafall blant dem som startet i 2015 og 2016. Journalistikkstudentene har gitt lav score på Studiebarometeret i sine vurderinger av studieprogrammet. Universitetet har gjort endringer underveis for å imøtekomme studentenes innspill, men søkertallet har fortsatt å synke og frafallet er fortsatt høyt. Nedgangen i søkertall ved journalistikk ved Nord universitet er ikke unik. Også andre journalistikkutdanninger og mediefag over hele landet har hatt nedgang i søkertall.
Nullopptak til journaliststudiet høsten 2018 vil gi universitetet mulighet til å initiere en prosess for å videreutvikle studiets kvalitet og relevans. Deler av tiden som fristilles hos de vitenskapelig ansatte, skal brukes til revidering og kvalitetsutvikling av studiet. Nord universitet har som mål at studiet skal bli mer attraktivt og dermed tiltrekke seg flere studenter. Universitetet vil bruke innspill og bidrag fra bransjen, studentene og andre journalistutdanninger for å utvikle et revidert studium i journalistikk. Det er et mål at det reviderte studiet skal utlyses fra 2019.
Stortinget har gitt universitetene og høyskolene i Norge stor grad av selvstendighet, inkludert frihet til å opprette og nedlegge studietilbud (med noen unntak innenfor helsefag og lærerutdanning). Med dette følger et ansvar for å innrette tilbudet etter samfunnets behov, etterspørselen fra studentene, og universitetets eller høyskolens strategi og profil. I tiden frem mot forventet utlysning av journalistikkstudiet i 2019, vil universitetet som nevnt sette inn en ekstra faglig innsats for å utvikle en attraktiv og fremtidsrettet journalistikkutdanning i samsvar med samfunnets behov. Jeg mener derfor at det ikke er grunnlag for å gripe inn overfor universitetet.