Siv Mossleth (Sp): Prosessen med å utarbeide en ny sykehusstruktur på Helgeland har så langt vært preget av stor uro og manglende tillit. I februar 2018 opprettet styret i Helgelandssykehuset en ekstern ressursgruppe for å få et overordnet perspektiv. En rapport for grunnlaget for ressursgruppens arbeid oppfattes som mangelfull og feil. Mandat og antall i gruppen skal gruppen selv innstille til i mai.
Hva kan helseministeren gjøre for å bidra til at prosessen videre blir preget av tillit og konstruktiv dialog?
Begrunnelse
Styret i Helgelandssykehuset har bedt om at følgende legges til grunn for utredningen av sykehusstrukturen på Helgeland 2025:
I. 0-alternativet (dagens løsning)
II. Alternativ 2a - Stort akuttsykehus med inntil tre DMS2
III. Alternativ 2b-1 Stort akuttsykehus i kombinasjon med ett akuttsykehus og inntil to DMS
IV. Styret forutsetter at alle alternativene utredes likeverdig.
Styret forutsetter videre at utredningen av alternativene kobles mot valg av lokalisering av sykehusbygg på Helgeland.
Det er de fire byene/tettstedene Mo i Rana, Mosjøen, Sandnessjøen og Brønnøysund som sammen med Leirfjord sentrum og Hemnes sentrum skal utredes videre som aktuell lokalisering for sykehusbygg.
I arbeidet for å etablere et underlag for et planprogram har antall alternativer for sykehusstruktur og lokalisering økt, slik at Helgelandssykehuset mener det blir utfordrende å differensiere mellom alternativene og å gjennomføre en beslutningsprosess.
Styret har vedtatt en forenklet organisering av tidligfasen for Helgelandssykehuset 2025, og har etableres en ekstern ressursgruppe som skal bidra med helsefaglige utredninger og se på effekten for helsetilbudet, inkludert effekten av de samfunnsmessige konsekvensene.
Eksempler på manglende tillit er at det eksempelvis spørsmål ved at ingen i denne nedsatte ressursgruppen har erfaring med å bo på Helgeland. Når det skal vurdere ny sykehusstruktur på Helgeland må en ta med hvordan det er å reise med båt eller ferge i kuling, hvordan reisetiden blir med isete Helgelandsveier og hva folket på Helgeland mener.
Det er laget to rapporter som omhandler ny sykehusstruktur på Helgeland. Kritikk rundt manglende faglig nøyaktighet og metodikk har gjort at den såkalte Grovsilingsrapporten har vært oppe til diskusjon ved flere anledninger. Og det menes at så lenge styret i Helgelandssykehuset ikke står inne for innholdet i Grovsilingsrapporten kan heller ikke den brukes som underlag til egen rapport for ekstern ressursgruppe.