Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:1500 (2017-2018)
Innlevert: 04.05.2018
Sendt: 04.05.2018
Besvart: 11.05.2018 av helseminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Mener statsråden at regjeringens omorganisering av Helfo ivaretar Stortingsflertallets vilje om at Helfo - kontorene utgjør viktige statlige arbeidsplasser som ikke må sentraliseres og mener statsråden at en reduksjon i fra 22 kontor til 6 er en sentralisering?

Begrunnelse

Regjeringen har besluttet at Helfos fremtidige kontorstruktur skal bestå av kontorene Mo i Rana, Ørsta, Sola, Fredrikstad og Tønsberg, og at kontoret i Kirkenes skal videreføres. Regjeringen har for øvrig bestemt at kontorene i Brumunddal og Orkdal videreføres i en omstillingsperiode på inntil 4 år, mens kontoret i Vågå videreføres i inntil 2 år.
I helse- og omsorgskomiteens innstilling til statsbudsjett for 2018, viste komiteens flertall til at Helfo, på oppdrag fra Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet, hadde utarbeidet en anbefaling om ny kontorstruktur, der en gikk fra 22 til 7 eller 5 kontorer. Om Helfo- kontorene skrev flertallet i helse- og omsorgskomiteen at: "Flertallet mener at dette er viktige statlige arbeidsplasser som ikke må sentraliseres"
Spørsmålsstilleren viser til at statsråden i et tidligere svar Dokument nr. 15:640 (2017-2018) oppga at: "Fremtidig kontorstruktur skal godkjennes av regjeringen. Statlige retningslinjer for lokalisering av statlige arbeidsplasser legges til grunn for vurderingene. Helse- og omsorgskomiteens innstilling til statsbudsjettet for 2018 vil inngå i vurderingen av fremtidig kontorstruktur"
Spørsmålsstilleren er klar over at regjeringen hevder den desentraliserer statlige arbeidsplasser, fordi den legger ned kontoret i Oslo. Spørsmålsstilleren mener dette ikke svarer på om regjeringen har lagt stortingsflertallets vilje til grunn i utforming av ny kontorstruktur, da sentralisering i langt færre enheter enn før og på langt færre steder er resultatet. Spørsmålsstilleren mener derfor statsråden må svare på hvordan Stortingsflertallets vilje etter hans syn er ivaretatt i den løsningen som er valgt. Dersom stortingsflertallet hadde villet nedleggelse av Oslo- kontoret hadde stortingsflertallet skrevet dette og ikke at "dette er viktige statlige arbeidsplasser som ikke må sentraliseres".

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Ved Stortingets behandling av statsbudsjettet for 2018 uttalte Helse- og omsorgskomitéen: "Flertallet mener at dette er viktige statlige arbeidsplasser som ikke må sentraliseres". Følgende forslag ble fremmet: "Stortinget ber regjeringen om ikke å gå videre med Helfo sin anbefaling om ny kontorstruktur". Forslaget fikk ikke flertall.
I sin utredning av fremtidig kontorstruktur la Helfo vekt på fire kriterier for vurdering av fremtidige lokasjoner: Sikre rett kompetanse, effektiv ressursutnyttelse, sikre omstillings- og utviklingsdyktighet og ivareta formålet om regional fordeling av statlige arbeidsplasser. Flere alternativ ble vurdert, og det ble gjennomført risikoanalyse av omstillingsprosessen og endret struktur. Resultatet ble en klar anbefaling av kontorstruktur bestående av kontorer i Tønsberg, Fredrikstad, Ørsta, Mo i Rana og Sola. I tillegg har regjeringen vedtatt å videreføre Kirkenes-kontoret da Sør-Varanger kommune er inne i et omstillingsprogram som følge av nedlegging av 400 arbeidsplasser innen gruvevirksomhet og oljerelaterte næringer.
Det er helt sentralt å opprettholde kvaliteten på tjenestene i statlig sektor, også når lokalisering av statlige arbeidsplasser er spørsmålet. Omstilling av Helfo sin kontorstruktur må sees i sammenheng med regjeringens målsetting om digitalisering og effektivisering av offentlig sektor. Per i dag er Helfo avhengig av NAV sitt IKT-system. Dette er tungvint og gir en lite effektiv og brukerrettet tjeneste. Investering i IKT er derfor helt nødvendig.
Denne investeringen vil få konsekvenser for arbeidsprosesser og kompetansebehov. Økt bruk av selvbetjening og automatisering gir færre enkle, manuelle prosesser. Dette reduserer behovet for ansatte. Samtidig vil de komplekse oppgavene som gjenstår kreve helsefaglig, juridisk, økonomisk og administrativ kompetanse. Det vil også være nødvendig med kompetanse på utvikling og drift av digitale løsninger. Det er derfor nødvendig at Helfo sine kontorer er lokalisert på steder med nærhet til aktive arbeidsmarked med kompetansen som trengs.
Ved utgangen av 2017 hadde Helfo 550 ansatte fordelt på 25 lokasjoner spredt over hele landet. Hovedkontoret ligger i Tønsberg og har 195 ansatte, mens 9 av kontorene har 5 eller færre ansatte. Disse små kontorene vil ikke være i stand til å bygge fagmiljøene som kreves for å lykkes med digitaliseringen, noe som gjør dem utsatt for nedleggelse. I tillegg vil en relativt stor andel ansatte nå pensjonsalder i løpet av de nærmeste årene. Dette betyr at selv uten et vedtak om styrt omlegning av Helfo sin kontorstruktur vil flere av dagens kontor kunne bli nedlagt. Bare i perioden 2014-2018 ble to kontorer nedlagt (Tromsø og Vestvågøy) som følge av naturlig avgang og utfordringer knyttet til rekruttering. Ved å opprettholde de fem største kontorene, med unntak av Oslokontoret, blir færre ansatte berørt av omleggingen samtidig som man oppnår ønsket effektivisering.
Den samlede vurderingen har hensyntatt retningslinjene for lokalisering av statlige arbeidsplasser samt behovet for digitalisering og effektivisering av offentlig sektor. Den vedtatte kontorstrukturen innebærer at Helfo-kontorene er spredt over hele landet og tilstede i alle regioner.
Jeg mener at vi har funnet en balansert løsning mellom desentralisert struktur og utvikling av nye tjenester i Helfo.