Skriftlig spørsmål fra Kjersti Toppe (Sp) til helseministeren

Dokument nr. 15:1571 (2017-2018)
Innlevert: 14.05.2018
Sendt: 14.05.2018
Besvart: 24.05.2018 av helseminister Bent Høie

Kjersti Toppe (Sp)

Spørsmål

Kjersti Toppe (Sp): Helseturisme på tannhelsefeltet er blitt mer vanlig. Omfattende markedsføring bidrar til utviklingen. Norsk tannhelsetjeneste kan fortelle om komplikasjoner og fare for spredning av antibiotikaresistente bakterier. De som nytter tannlegetjenester i utlandet, er heller ikke sikret klagerettigheter ved feilbehandlinger.
Kan statsråden informere om utviklingen i bruk av tannhelsetjenester i utlandet, og hva som gjøres for å hindre spredning av antibiotikaresistente bakterier på dette området?

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Utviklingen i bruk av tannlegetjenester i utlandet har jeg redegjort for i svaret til spørsmål nr. 1560.
På www.helsenorge.no er det informasjon om tannbehandling og annen helsehjelp i EU/EØS-land. Informasjonen om tannbehandling hvor folketrygden yter stønad til tannbehandling i EU/EØS-land er fyldestgjørende og informativ. Pkt. 5 i informasjonen inneholder opplysninger om risikoer ved tannbehandling i utlandet. Blant annet framgår det at antibiotikaresistente bakterier som for eksempel gule stafylokokker kalt MRSA, er et økende problem i mange land. De som planlegger å søke tannbehandling i utlandet gjøres oppmerksom på at faren for å bli smittet av slike bakterier er større når man velger å reise ut av Norge for å få behandling. Videre at de som har fått tannbehandling eller omfattende poliklinisk behandling, eller har vært innlagt på sykehus utenfor Norden i løpet av de siste 12 månedene, må oppsøke fastlegen for testing for bakterier som er motstandsdyktige mot antibiotika før vedkommende kan få behandling ved sykehus i Norge. For øvrig oppfordres det til å kontakte fastlegen hvis man har spørsmål angående risiko for smitte.
All reisevirksomhet til og fra områder med høy forekomst av antibiotikaresistens øker risikoen for spredning. Vi har allikevel ikke grunnlag for å si at tannbehandling i annet EU/EØS-land utgjør en særskilt trussel. Norge har generelt god kontroll på utfordringen med antibiotikaresistens, og det skal vi også ha framover. Jeg viser også til mitt brev datert 27. oktober 2016 til helse- og omsorgskomiteen i forbindelse med Stortingets behandling av Dokument 8:2 S (2016-2017) – Representantforslag om å styrke det internasjonale og nasjonale arbeidet mot antibiotikaresistens – fra stortingsrepresentantene Kjersti Toppe og Per Olaf Lundteigen.