Skriftlig spørsmål fra Kari Henriksen (A) til barne- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:1607 (2017-2018)
Innlevert: 16.05.2018
Sendt: 16.05.2018
Besvart: 28.05.2018 av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland

Kari Henriksen (A)

Spørsmål

Kari Henriksen (A): Regjeringen viser i sin reviderte budsjettproposisjon til aktivitetsutviklingen "de senere årene" og at kommunene kjøper færre institusjonsplasser, jfr. kap 3855, post 60 og at de heller benytter andre tiltak.
Hvordan har aktivitetsutviklingen vært i perioden som beskrives i proposisjonen, hvilke andre tiltak benytter kommunene og i hvor stor grad har denne vridingen gått til henholdsvis fosterhjem, private ideelle og kommersielle, private barnevernsinstitusjoner?

Linda Hofstad Helleland (H)

Svar

Linda Hofstad Helleland: Innledningsvis vil jeg presisere at når reduksjonsforslaget i Prop. 85 S (2017-2018) begrunnes med en større vridning fra bruk av institusjoner til fosterhjem, er dette uavhengig av om fosterhjems- eller institusjonstilbudet blir gitt av staten eller private aktører. Dette betyr at en større andel av barna som ivaretas utenfor hjemmet er i fosterhjem, mens en mindre andel er i institusjon. Jeg vil fremheve at dette er en ønsket utvikling, da fosterhjem i de fleste tilfeller vurderes som det beste alternativet for barn som må bo utenfor hjemmet.
Perioden som beskrives er 2014 til 2017. Et tidsseriebrudd medfører at jeg ikke med sikkerhet kan si noe om utviklingen i bruk av forsterkede fosterhjem. På grunn av denne usikkerheten, går jeg ikke inn på dette tiltaket i den følgende beskrivelsen av aktivitetsutviklingen.
I perioden har antall oppholdsdøgn økt med 3 prosent samlet for statlige familiehjem og beredskapshjem og fosterhjem tilknyttet private tiltak, mens det har vært en nedgang på 3 prosent i antall oppholdsdager i institusjoner. Antall oppholdsdager har vært tilnærmet uendret i fosterhjem og institusjon totalt sett.
Antall oppholdsdøgn i statlige institusjoner har gått ned med 10 prosent, mens antall oppholdsdøgn i private institusjoner har økt med 3 prosent. Aktivitetsveksten i private institusjoner har i sin helhet kommet i ideelle institusjoner, mens antall oppholdsdøgn i private kommersielle institusjoner er uendret.
Nedgangen i oppholdsdager i statlige institusjoner henger blant annet sammen med at Bufetat har tilpasset det statlige tjenestetilbudet i henhold til målgruppedifferensiering. At flere av barna som plasseres i institusjon har komplekse og sammensatte behov og derfor legger beslag på flere plasser i en institusjon, har også gjort at antall oppholdsdager har blitt redusert.
Utover vridningen fra institusjon til fosterhjem har det, som en naturlig følge av utfasingen av ikke lovpålagte oppgaver i tråd med føringer fra Prop. 106 L (2012-2013), vært en betydelig nedgang i bruk av statlige hjelpetiltak i hjemmet. Det har også vært en sterk økning i antall oppholdsdøgn i sentre for foreldre og barn.