Skriftlig spørsmål fra Svein Roald Hansen (A) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1629 (2017-2018)
Innlevert: 22.05.2018
Sendt: 22.05.2018
Besvart: 31.05.2018 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Svein Roald Hansen (A)

Spørsmål

Svein Roald Hansen (A): Hvis ikke vedtaket om å avslutte salutteringen i Gamlebyen gjøres om, vil forsvarsministeren sørge for at saluttkanonene stilles til disposisjon slik at kommunen i samarbeid med Norsk Reserveoffiserers forbund kan stå for salutteringen, slik de gjorde tidligere?

Begrunnelse

Forsvaret vil avslutte salutteringen bl.a. ved Festningen i Gamlebyen i Fredrikstad. Salutteringen ved årets 17. mai skal være den siste. Det er beklagelig og overraskende at et slikt vedtak fattes, uten å være i dialog med kommunen.
Det spesielle i Gamlebyen er at initiativet til salutteringen etter at Forsvaret forlot Gamlebyen, ble tatt av Norsk Reserveoffiserers Forbund i samarbeid med Festningsforvaltningen, FLO, Fredrikstad Militære Museum og kommunen. Så ønsket Forsvaret å stå for salutteringen selv, inntil de nå altså vil avslutte denne fine tradisjonen.
Det er vanskelig å forstå at utgiftene til denne type saluttering i påviselig grad kan svekke Forsvarets behov for kraftsamling, spesielt fordi kanonene neppe kan ansees å dekke en del av Hærens behov for artilleri.
Hvis det ikke er mulig å endre denne beslutningen, bør Forsvaret stille saluttkanonene til rådighet for de som tidligere tok initiativ til saluttering i Gamlebyen, slik at denne tradisjonen kan opprettholdes. Med Norsk Reserveoffiserers Forbund på laget, vil salutteringen kunne gjenopptas under betryggende faglig utførelse.

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Det har vært nødvendig å gjennomgå dagens struktur for kommandantskapene og saluttstasjonene for å tilpasse den til dagens militære organisasjon og hvor Forsvaret har fast militær aktivitet. Forsvaret har med bakgrunn i denne gjennomgangen iverksatt en ny struktur for kommandantskap og saluttering. Saluttstasjonen på festningen i Fredrikstad er en av saluttstasjonene som påvirkes av dette.
Forsvarets saluttstasjoner har en saluttplikt ved nasjonale merkedager, statsbesøk og kongelige fødselsdager. Dette er en offisiell militær honnør som avgis etter ordre, som regel fra kommandanten på Akershus festning. Salutteringen er undergitt krav til sikkerhet, presisjon og korrekt gjennomføring.
Det er fullt mulig at private aktører etter avtale med Forsvarsbygg som grunneier kan videreføre saluttering på Fredrikstad festning. Salutteringen vil da være underlagt bestemmelser gitt av sivile og lokale myndigheter. Foreninger som ønsker å videreføre salutteringen bør således gå i dialog med kommunen for å få en såkalt saluttrett til bruk ved lokale markeringer, slik det også gjøres andre steder. Blant annet grunnet sikkerhetshensyn er det ikke aktuelt å benytte det militære materiellet på Fredrikstad festning til saluttering i privat regi.