Lars Haltbrekken (SV): Fram til nå har det vært stor enighet blant partiene i Norge om at karbonfangst og lagring er et avgjørende virkemiddel for å bekjempe klimaendringene.
Sitter regjeringen på noen oppdaterte utslippsscenarier som viser hvordan klimaendringene kan bekjempes uten bruk av karbon- fangst og lagring og til omlag samme kostnad?
Begrunnelse
I revidert nasjonalbudsjett skriver regjeringen:
"Beslutning om å bidra til å finansiere investering og drift av et fullskala prosjekt for fangst og lagring av CO2 må vurderes opp mot andre klimatiltak. Vi må velge effektive tiltak som gir størst mulig klimaeffekt."
Dette kan vanskelig kan leses som noe annet enn at kortsiktig kostnadseffektivitet skal ligge som kriterium for en av Norges store satsinger i klimapolitikken. Det er en helt urimelig forutsetning. Selv om karbonfangst og –lagring kan ha høyere tiltakskostnad enn andre klimatiltak på kort sikt, kommer man neppe utenom å bruke teknologi som bidrar til negative utslipp for å nå målene om å begrense den globale temperaturøkningen til maks to grader celsius, aller helst 1,5 grader celsius. Derfor er det underlig at regjeringen framfører argumenter om at satsingen på fullskala karbonfangst og –lagring vil «kreve store ressurser og nytteverdien er usikker». Dersom regjeringen ikke lenger har tro på at karbonfangst og –lagring er en viktig del av klimaløsningen, så må den snarest legge fram oppdaterte utslippsscenarier som viser hvordan klimaendringene kan bekjempes uten denne typen teknologi.