Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til kunnskaps- og integreringsministeren

Dokument nr. 15:1652 (2017-2018)
Innlevert: 24.05.2018
Sendt: 24.05.2018
Besvart: 31.05.2018 av kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Mange innsatte i kriminalomsorgen har rett til opplæring etter opplæringsloven. Deloitte evaluerte tilskuddene, og foreslo bla. tildeling både ut fra soningskapasitet og antall elever/deltakere i opplæring, for å sikre tilbud om opplæring.
Hva har gjort at Kunnskapsdepartementet ikke velger denne løsningen, hvilken effekt kan tilgangen på opplæring ha på kriminalomsorgen og tilbakeføringsgraden etter endt soning, og vil tap av tilskudd ved ev. omlegging bli kompensert?

Jan Tore Sanner (H)

Svar

Jan Tore Sanner: Tilskuddet til opplæring i kriminalomsorgen skal bidra til at innsatte får den opplæringen de har rett på. God og tilrettelagt opplæring i kriminalomsorgen er sentralt for at løslatte skal gis bedre muligheter til å mestre livet etter soning.
Med bakgrunn i Deloittes evaluering av tilskuddsordningen til opplæring i kriminalomsorgen, har Utdanningsdirektoratet kommet med en anbefaling til Kunnskapsdepartementet om oppfølging. Deloitte omtaler svakheten ved dagens tildelingskriterier som alvorlige. Blant annet pekes det på at fordelingen av tilskuddet i for stor grad er basert på historiske forhold og sedvane. Ifølge evalueringen mener fylkeskommunene at dagens tilskuddsordning er lite forutsigbar og at rapporteringskravene, særlig for skolene, er for omfattende og ressurskrevende.
I det videre arbeidet med saken vil jeg legge vekt på at skolene skal bruke mer av tiden på å drive opplæring, og mindre tid på rapportering. Fordelingen av tilskuddet bør også gjenspeile at fylkeskommunenes utgifter til opplæring i kriminalomsorgen varierer.
Jeg tar sikte på å komme tilbake til Stortinget om saken i statsbudsjettet for 2019.