Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:1788 (2017-2018)
Innlevert: 11.06.2018
Sendt: 11.06.2018
Rette vedkommende: Eldre- og folkehelseministeren
Besvart: 19.08.2018 av eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Redaktør i Fagbladet "Samfunn & Økonomi" Bjarne Jensen skriver i utgave 1-2018 om Meld. St. 15 (2017-2018) Leve hele livet - En kvalitetsreform for eldre. I Meld. St. 15 blir det vist til forskning som berører eldreomsorg, uten å drøfte fenomenet om at innbyggerne er mest fornøyde i de små kommunene.
Mener statsråden innbyggernes tilfredshet ikke er relevant for tjenestene, eller vitner dette om en styringskultur der utvalgte fakta blir brukt for å underbygge regjeringens politikk?

Åse Michaelsen (FrP)

Svar

Åse Michaelsen: Som utgangspunkt for arbeidet med Meld. St. 15 (2017-2018) Leve hele livet – En kvalitetsreform for eldre, ble det gjennomført en rekke dialogkonferanser med brukere, pårørende og fagfolk. Hensikten var å få vite hvor skoen trykker og finne gode eksempler og løsninger. Dialogkonferansene danner sammen med forskning og innspill enkeltpersoner, organisasjoner, kommuner og private virksomheter noe av grunnlaget for denne reformen. Leve hele livet presenterer tilsammen 25 forslag på fem ulike områder:

Et aldersvennlig Norge
Aktivitet og fellesskap
Mat og måltider
Helsehjelp
Sammenheng i tjenestene

Alle forslagene har til hensikt å forbedre kvaliteten på tjenester og tilbud og skape et samfunn der eldre får brukt sine ressurser og har en aktiv og trygg alderdom. På den måten har vi i hele dette arbeidet hatt eldre innbyggeres tilfredshet både i små og store kommuner for øye.
Meldingen peker ellers på de demografiske utfordringene landet står overfor i årene som kommer, og som vil kunne bli ulikt geografisk fordelt. For helse- og omsorgstjenestene kan det bli en betydelig utfordring å få en bærekraftig balanse mellom tilbud og behov for helse- og omsorgstjenester i kommuner med sterk økning i andelen eldre i befolkningen. For disse kommunene vil rekruttering av arbeidskraft og tilgangen på fagutdannet helse- og sosialpersonell bli en nøkkelfaktor for å kunne opprettholde et kvalitetsmessig forsvarlig tjenestetilbud til eldre.