Skriftlig spørsmål fra Anniken Huitfeldt (A) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1781 (2017-2018)
Innlevert: 08.06.2018
Sendt: 11.06.2018
Besvart: 15.06.2018 av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen

Anniken Huitfeldt (A)

Spørsmål

Anniken Huitfeldt (A): Hvilke konkrete tiltak har forsvarsministeren så langt iverksatt for å hindre kompetanseflukt fra fagmiljøet for maritim overvåkning på Andøya flystasjon?

Begrunnelse

Etter selv å ha besøkt Andøya sendte Jonas Gahr Støre 1. februar 2017 et brev til daværende forsvarsminister Ine Eriksen Søreide:

«[…] Tiltak for å hindre kompetanseflukt
Fra tillitsvalgthold på Andøya flystasjon ble det også tatt opp bekymring for at Andøyas fagmiljø for maritim overvåkning vil oppleve kompetanseflukt i overgangen til nye overvåkningsfly på Evenes. Et titalls medarbeidere har allerede søkt sivile jobber.
Hvilke tiltak vil forsvarsministeren sette i verk for å sørge for at den unike kompetansen i Andøya-miljøet ikke går tapt når nye maritime overvåkningsfly etter planen fases inn på Evenes?»

Forsvarsministeren svarte 2. mars 2017:

«[…] Forsvaret vil iverksette nødvendige tiltak fr å sikre fortsatt høy operative leveranse fra Andøya, og dette gjøres ved å ta bruk nødvendige virkemidler for å sikre at vi beholder de personell kategorier som er påkrevet for operative leveranser. Det vil ikke være aktuelt for Forsvaret å iverksette generelle tiltak for alt personell, men snarer nødvendige målrettede tiltak for kritiske personellkategorier».

I intervju med NRK 1. juni 2018 medgir forsvarssjefen at personellsituasjonen på Andøya er svært krevende:

«Den er prekær og kritisk, som de ansatte selv har understreket. Vi er langt under det vi tidligere kategoriserte som minimum.»

Frank Bakke-Jensen (H)

Svar

Frank Bakke-Jensen: Jeg viser til brev fra Stortingets president av 8. juni 2018 med spørsmål fra stortings-representant Anniken Huitfeldt om hvilke konkrete tiltak forsvarsministeren har iverksatt for å hindre kompetanseflukt i fagmiljøet for maritim overvåkning på Andøya flystasjon.
Forsvaret er gjennom styringsdokumentene bedt om å planlegge og gjennomføre omstillingen av personellstrukturen på en slik måte at Forsvaret beholder nødvendig kompetanse for å opprettholde de operative leveransene gjennom omstillingsperioden. Ved enhver omstilling vil det allikevel være en risiko for midlertidig tap av kompetanse.
Forsvarets evne til å ta vare på personellet og deres kompetanse vil være en kritisk suksessfaktor gjennom hele omstillingen av Forsvaret i årene som kommer. Jeg er opptatt av at Forsvaret fortsatt løser operative oppdrag og samtidig evner å ivareta personellet som blir berørt av omstillingen. Omstillingen skal gjennomføres slik at den gir nødvendig og tilstrekkelig forutsigbarhet for de ansatte, og i henhold til gjeldende lover og regelverk.
Omstillingen i Luftforsvaret er svært omfattende og berører mange avdelinger. Forsvaret har godt etablerte rutiner, regelverk og bestemmelser som ivaretar personellet ved slike omstillinger. Ivaretakelse av personellet er helt sentralt og det er avgjørende at relevant kompetanse ikke forsvinner mellom nedleggelse og opprettelse. Forsvaret opplyser om at Luftforsvaret i stor grad har identifisert denne kompetansen, og gjennomført intervjuer med de ansatte på Andøya. Dette grunnlaget har gitt mulighet for målrettede tiltak for kritiske personellkategorier. Dette er konkrete tiltak som forlenget tilsetting, to-trinns beordringer og pendleravklaringer. Berørt personell vil forløpende informeres om dette. Et tyvetalls ansatte får allerede de nærmeste ukene nødvendige avklaringer.
Nevnte tiltak vil bidra til større forutsigbarhet og utvidet planhorisont for ansatte ved luftvingen. I tillegg bidrar det til at relevant kompetanse blir med på flyttingen til Evenes.
Forsvarsdepartementet har fulgt, og kommer fortsatt til å følge, omstillingsprosessen tett og jeg vil besøke Andøya allerede tirsdag 19. juni som ledd i dette.