Skriftlig spørsmål fra Karin Andersen (SV) til justis-, beredskaps- og innvandringsministeren

Dokument nr. 15:1811 (2017-2018)
Innlevert: 12.06.2018
Sendt: 13.06.2018
Besvart: 15.06.2018 av justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): En norsk statsborger på ni år risikerer nå å bli skilt enten fra sin mor som har vært omsorgsperson, eller sin far som er norsk. Far mener barnet har det best hos mor. Saken er at mor er blitt utvist fra landet. Saken vil nå bli fremmet for Menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Norge har forpliktelser overfor henne både som statsborger og etter barnekonvensjonen som må tillegges mest vekt.
Vil statsråden sikre at utsending stilles i bero inntil EMD har behandlet saken?

Begrunnelse

Bakgrunn:
Moren til barnet, kom til Norge for å finne jobb. Da hun kom til Norge oppga hun feil identitet. Etter to år gikk hun selv til politiet og fortalte at hun hadde oppgitt feil navn og nasjonalitet. Å oppgi uriktig identitet anses som et grovt brudd på Utlendingsloven. Søknaden om asyl ble dermed avslått og hun har fått pålegg om utreise.
Avslaget har blitt påklaget til Utlendingsnemnda (UNE) flere ganger, senest i 2015. Siden har saken gått i rettssystemet.
Barnet blir nå dermed enten nødt til å velge mellom å flytte sammen med mor, eller bo i Norge med far.
Barnets rettigheter som norsk statsborger synes å ikke være hensyntatt i vurderingen. Barnet har kun tilknytning til Norge både som statsborger og det faktum at det er her hun har bodd hele live. Hun har også meget sterk tilknytning til mor som har vært omsorgsperson hele livet hennes. Det er helt umulig å se hvordan barnets beste kan være ivaretatt i denne saken og minne om en tilsvarende sak "Maria-saken" der Høyesterett behandlet saken og ga medhold i at mor fikk bli i Norge for barnets beste. Det er også grunn til å minne Regjeringen om at Stortinget har nå vedtatt at regjeringen må utrede og finne andre reaksjonsformer i slike saker der barn blir alvorlig berørt.

Tor Mikkel Wara (FrP)

Svar

Tor Mikkel Wara: Som representanten sikkert er kjent med, er ordningen på utlendingsfeltet slik at det er Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda som avgjør enkeltsakene. Stortinget har fastsatt organiseringen på denne måten, ut fra et standpunkt om at den ansvarlige statsråd ikke skal gripe inn i enkeltsaker.
Dette er en ordning som jeg både må forholde meg til, og som jeg mener er riktig. Av denne grunn kan jeg heller ikke gripe inn i enkeltsaker, eller stille disse i bero inntil en domstol har behandlet saken. Dette gjelder også for saker som blir brakt inn for Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen (EMD).
Uten å gå inn i enkeltsaken vil jeg på generelt grunnlag vise til at utenlandske statsborgere, både med og uten oppholdstillatelse, på nærmere angitte vilkår kan utvises fra Norge. Utvisning er et viktig virkemiddel i utlendingskontrollen og skal være en realitet også overfor utlendinger med barn i riket, selv om både forholdsmessighetsvurderingen og lengden på innreiseforbudet innebærer viktige avgrensninger. Det er videre sikker rett – også etter praksis fra EMD – at utenlandske borgere kan utvises selv om de har barn i Norge, og at dette spørsmålet i utgangspunktet hører inn under til den enkelte stats skjønnsmargin.
Utvisningssaker som rammer barn innebærer særlig vanskelige vurderinger. Det er derfor presisert i utlendingsforskriften at det i vedtak som vedrører barn skal fremkomme hvilke vurderinger som har vært foretatt av barnets situasjon, herunder hvordan hensynet til barnets beste er vurdert, hvilke innvandringsregulerende hensyn som er vurdert, og avveiningen som er foretatt mellom eventuelle motstridende hensyn. Barnets beste er et grunnleggende hensyn i slike saker, men er det ikke det eneste og ikke alltid det avgjørende hensynet. Det er dessverre slik at det normale er at utvisning vil gripe inn i familielivet på en belastende måte, også overfor barnet. Dette er likevel ikke i seg selv tilstrekkelig til å gjøre enhver utvisning hvor vedkommende har barn, uforholdsmessig.
Når det gjelder Stortingets anmodningsvedtak om å utrede alternativer til utvisning er denne for tiden under behandling i departementet.